Ambachtelijke slager raakt uit de gratie

De slager op de hoek raakt steeds meer uit de gratie. Vorig jaar sloten opnieuw zo'n driehonderd zelfstandige slagerijen hun deur, ruim 8 procent van het totaal....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Bedrijfschap Slagerbedrijf. Vooral kleinere slagers met weinig of geen personeel, de 'papa-mama-bedrijven', gaan dicht.

De trend is overigens niet nieuw. In 1997 waren er nog 4692 slagerswinkels tegen 3900 vorig jaar. De ambachtelijke slager op de hoek moet het volgens het Bedrijfsschap vooral afleggen tegen het voorverpakte vlees in de supermarkt. Dat is goedkoper, terwijl de consument daarnaast het gemak van alles onder één dak bij de supermarkt prefereert.

Omdat de werkgelegenheid stabiel bleef, concludeert het Bedrijfsschap dat de overgebleven slagerijen groter worden.

Mensen kochten vorig jaar ook minder vlees. De consumptie zakte ruim een procent tot 86,1 kilo per hoofd van de bevolking. Vooral varkensvlees en rundvlees vielen terug. In totaal gaven huishoudens 7,2 miljard gulden uit aan vlees en vleeswaren. Dat is fors meer dan in 1999, maar dat komt vooral door de hogere prijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden