Amazon neemt bestseller die Palestijnse geschiedenis ontkent uit de handel

De Palestijnen bestaan niet, dus is een boek over hun geschiedenis leeg. Amazon neemt de 'bestseller' uit de verkoop.

Rolf Bos
Screenshot van de advertentie op Amazon. Beeld
Screenshot van de advertentie op Amazon.Beeld

Amazon heeft een boek van de 'schappen' genomen waarin de geschiedenis van het Palestijnse volk wordt ontkend: het bevat geen enkele letter, alleen maar blanco pagina's. Het boek, A History of the Palestinian People, was zelfs even een bestseller, toen het werd teruggetrokken. Het stond op de 341ste plek van de bestsellerlijst van het internetwarenhuis.

Het geschiedenisboek werd 'geschreven' door Assaf A. Voll, van de universiteit van Haifa. Voll, afgestudeerd in Joodse studies, is overduidelijk een aanhanger van de theorie van Golda Meir, de legendarische oud-premier van Israël die ooit rake uitspraken deed als: 'Vrede zal er pas komen wanneer de Arabieren meer van hun kinderen gaan houden, in plaats van die van ons te haten.' Meir zei ook 'There were no such thing as Palestinians'. In grote delen van Israël - en ook daarbuiten - wordt deze theorie - 'er is helemaal geen Palestijns volk'- aangehangen. Het zijn hooguit Arabische migranten.

Voll droeg daarbij zijn steentje bij door een blanco geschiedenisboek over dat niet bestaande volk (ondertitel: 'From Ancient Times to the Modern Era') te 'schrijven'. Flauwe grap of rake propagandastunt - je kunt er over twisten, zoals je over alles kunt twisten als het over de Israëlisch-Palestijnse kwestie gaat, het lege boekje verkocht wél. Voor 6,21 dollar.

Totdat Amazon het na 'klachten' deze week van de schappen haalde. De auteur kreeg van Amazon te horen dat zijn boek wegens 'negatieve reacties van klanten' van de website was gehaald. Assaf Voll ontkent dat hij lezers met zijn lege boek en de aanbeveling: 'no doubt the most comprehensive and extensive review of some 3,000 years of Palestinian history, with emphasis on the Palestinian people's unique contribution to the world and to humanity', op het verkeerde been zette. Als je op de preview knop drukte, zegt hij, wist je precies waar je aan toe was.

Voll is verbaasd over de actie van het bedrijf van Jeff Bezos, zegt hij tegen website United with Israel. Er zijn wel meer 'lege' boeken die de internetgigant (nog steeds) verkoopt, zoals Reasons to Vote for Democrats: A Comprehensive Guide, het boek waar 'president Trump zo enthousiast over tweet'.

Ook dit tegen de Democratische Partij van de VS gerichte werkje bestaat - het zal niet verbazen - uit blanco pagina's. Goed verkopend, krijgt van 'lezers' niet zelden vijf sterren: 'This book is so good, I read it in less time than it took me to open the envelope it was shipped in. Couldn't put it down. Brilliant!'

Voll vermoedt dat een pro-Palestijnse lobby er bij Amazon op heeft aangedrongen zijn 'boek' van de internetschappen te halen. Hij is er boos over, te meer omdat Amazon wel boeken blijft verkopen van Holocaust-ontkenners en T-shirts ('Free Palestine!') aanbiedt die oproepen tot de 'vernietiging van Israël'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden