Column

Amazon heeft door dat ik een slappeling ben die onzin koopt

Ja, David Bowie is dood, net als William Shakespeare ('golden girls and lads all must, as chimney-sweepers come to dust'). Ook over Shakespeares dood ben ik nog steeds niet helemaal heen, trouwens, al is het alweer 400 jaar geleden. Wat vliegt de tijd! Ooit had ik zijn verzameld werk in mijn bezit, maar een onverlaat heeft het eens van me 'geleend', stellig alleen maar om er mee te snoeven tegen minderjarige meisjes, of om zijn wankele strijkplank in balans te brengen; hoe dan ook, ik ben het kwijt.

William Shakespeare Beeld getty
William ShakespeareBeeld getty

Geen nood, boeken zijn te koop. Op mijn favoriete virtuele hangplek amazon.com tikte ik Shakespeare in, en daar was ie al: The Complete Works als e-book voor een lullige twee dollar achtenveertig, ik verzin dit niet. Hebbes. Aanklikken en wegwezen.

Nu is het leuke (of het irritante, doorhalen wat niet van toepassing is) aan amazon.com dat ze daar denken te weten wat je hartje nog meer begeert. Ze hebben een computerprogrammaatje dat ziet wat je allemaal eerder gekocht of zelfs maar bekeken hebt, en je aan de hand van die gegevens het ene verleidelijke voorstel na het andere doet.

Wilde ik misschien een koffiemok kopen met Shakespeare-citaten erop? Neu. Ik heb al een stuk of honderd koffiemokken, bij voorbeeld met het hoofd van Immanuel Kant erop, of kleine, lachende varkentjes, of 'Sie verlassen den Amerikanischen Sektor', nou ja, het gewone werk, en mijn koffie drink ik daar sowieso nooit uit, want die drink ik uit een rode beker van de HEMA, dus nee, want het huis stáát al zo vol met zooi.

Amazon.com weet zijn teleurstelling knap te verbijten. Wil ik dan misschien een boekje kopen waarmee ik mijn eigen shakespeareaanse beledigingen kan samenstellen? Eens even kijken: 'cockoldly dull-brained blockhead', 'obscene rump-fed hornbeast', 'apish bald-pated abomination', ja, ik ken volop mensen die aan deze omschrijvingen voldoen, maar om nou pal voor hun neus uit zo'n boekje een schimppartij bijeen te bladeren, nee, dat zie ik mezelf niet doen.

Oké dan, Witteman, denkt amazon.com vervolgens, maar nú heb ik hier iets waar je geen nee tegen kunt zeggen: pleisters. Shakespeare-pleisters, óók weer met straffe citaten erop: 'go thou and fill another room in hell', bijvoorbeeld. Leuk! Ja, echt best leuk. En pleisters komen altijd van pas, niet? Vooruit, die bestel ik óók.

Dat had ik niet moeten doen. Amazon.com heeft nu door dat ik een slappeling ben die onzin koopt en begint zijn waren aan te bieden met de overredingskracht van Senhor Oliveira da Figueira uit Kuifje. 'Pleisters! Dus je houdt van pleisters! Kijk eens wat ik nog méér voor je heb? Pleisters in de vorm van plakjes spek! Pleisters met Abraham Lincoln erop! Kaasmacaronipleisters! Pleisters in niet-blanke huidskleuren, beige, koffiekleurig en zwart! Pleisters met ...

Nee, sorry, amazon.com. Ik ga nu lekker Shakespeare lezen, dus ... 'Wat? Geen pleisters meer? Wil je dan misschien sokken? Sokken met Edgar Allan Poe erop? Wie van Shakespeare houdt en van pleisters, houdt toch ook van sokken en Edgar Allan Poe? Een Sigmund Freud-soepkom dan? Nee? Een reep chocolade met tabasco-smaak? Een volautomatische bananensnijder? Een boek over eenhoorns? Theezakjes met citaten van wereldberoemde katten? Een wc-bril bedrukt met ...'

O, die theezakjes zijn écht leuk. Zei Shakespeare niet 'stay close to anything that makes you glad that you're alive?'

Ik néém ze. En die wc-bril ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden