Column

Amateurchauffeur: het populairste bijbaantje van aspirant-acteurs in L.A.

Pics: over hedendaagse beeldcultuur

De beste kans om per ongeluk tegen filmroem aan te lopen - of toch niet?

Beeld .

Slecht nieuws voor de restaurants van Los Angeles. Waar vroeger het personeel voor het oprapen lag, halen de aspirant-acteurs tegenwoordig de neus op voor het ouderwets uitserveren van hamburgers. Maar liefst 60 procent van de Uber- en soortgelijke amateurchauffeurs ambieert een carrière in de entertainmentindustrie, schreef vaktijdschrift The Hollywood Reporter. Het lijkt daarmee in Los Angeles het nieuwe favoriete 'overleefbaantje' te zijn - met je eigen auto als een soort taxichauffeur mensen vervoeren van a naar b.


Niet gek, want er mogen misschien serveersters zijn geweest die de overstap hebben gemaakt naar de filmwereld - Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Julianne Moore, Sandra Bullock om er een paar te noemen - maar Uber-chauffeur is een veel interessanter baantje voor aspirant-acteurs, -scenaristen en -regisseurs. In Los Angeles overleef je sowieso amper zonder auto, dus die hebben ze vaak toch al. De tijden zijn helemaal zelf in te delen. En eenzaam cruisend door de Hollywood Hills kun je mooi nog even wat teksten oefenen.


Maar vooral: het is een dagelijkse tombola wie je nu weer in je auto krijgt. Dat is ook de reden dat limousinechauffeur een populair baantje is, zoals te zien is in David Cronenbergs Maps to the Stars. Daarin speelt Robert Pattinson een worstelende scenarioschrijver, die the rich and famous in zijn stretch limo vervoert. Scenarist Bruce Wagner baseerde het op zijn eigen belevenissen als limousinechauffeur in de jaren negentig. Hij reed Orson Welles en Larry Flynt rond. Ook bracht hij een actrice - die hij discreet niet noemt - naar een legendarisch psychiatrisch ziekenhuis waar haar sneakers van haar voeten moesten worden geknipt omdat ze zich zo lang niet had verkleed. Chauffeuren levert een goudmijn op voor schrijvers.

Voor iedere andere Hollywoodwannabe kan het natuurlijk ook geen kwaad mensen in een compromitterende positie te hebben gezien. Maar nog veel fijner is de kans even een idee te verkopen of tips te vragen. Wie bij je in je auto stapt, zit immers vast - hier kun je beter elevatorpitchen dan in een lift.


Een chauffeur vertelde in The Hollywood Reporter hoe hij een 'masterclass' acteren had gekregen van Ana Gasteyer tijdens een ritje. Een ander had de interesse weten op te wekken voor de komische webserie die hij maakte samen met zijn huisgenoot.


Maar hoe lang bestaat dit ideale baantje nog? Ook in Los Angeles is het de vraag of deze soort-van-taxidienst wel legaal is. Maar een belangrijker probleem: statistisch gezien zal ook een groot deel van de klandizie in de entertainmentindustrie (willen) werken. Voor hen is de kans dus ongeveer 1 op 2 dat ze tijdens zo'n rit worden lastig gevallen met gehengel naar advies en ander geklets van nobody's met stapels visitekaartjes in het dashboardkastje. Dat moet wel het laatste zijn waar ze zin in hebben als ze wat lammig van een afterparty naar huis worden gebracht.


Nee, wie slim is en ook maar iets betekent in Hollywood, bedenkt zich wel twee keer voordat hij zo'n semi-taxirit bestelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.