Amateurbestuurder leidt olympische profs

Als hoogtepunt van een olympische bliksemcarrière trad bestuurder Peter Vogelzang gisteren aan als chef de mission voor Athene 2004. In 1998 kwam de Utrechtse politiechef, een jaar na zijn vertrek als directeur betaald voetbal van de KNVB, bij NOCNSF binnen....

Van onze verslaggever John Volkers

Hij bleek bij de nationale sportkoepel een bestuurszetel te bezetten, die in een nog nooit geopenbaard herenakkoord aan de grootste sportbond van Nederland, de voetbalbond, is gegund. In mei maakt Vogelzang - toch al bekend als jobhopper - alweer plaats als bestuurslid.

Er wordt van hem, het bestuurslid topsport, afstand verwacht, als hij straks als CdM zijn sportploeg aanvoert. Vogelzang zegt daarom ook voor de baan gekozen te hebben. 'Besturen is leuk, maar het is nog leuker dichter bij de sporters te staan', verklaarde hij gisteren bij zijn presentatie in Utrecht.

De werkelijkheid is dat Vogelzang vooral als bestuurlijk adept is gekozen in het driemans team de mission, voor een post waarvoor zich opnieuw, zo meldde NOC-voorzitter Blankert, geen vrouwelijke kandidaat had gemeld. Vogelzang moet zijn companen, de professionals Marcel Sturkenboom en Joop Alberda van de link naar de conservatieve achterban, de sportbonden, voorzien.

Alberda die gisteren ook vier jaar bijtekende als technisch directeur, legde de keuze voor de vrijetijdsbestuurder Vogelzang uit als een geste naar minder vooruitstrevenden. 'Wij van team de mission vormen een sneller lichaam dan de wat langzamere wereld van de bonden.

'Ik ga misschien wel heel erg snel, maar zo gaat dat in de top. Er is geen tijd voor procedures, morgen is al te laat. Ik zie best het nut van een professionele chef de mission, maar ik zie ook het belang van de nu gekozen oplossing; de bestuurlijke figuur, Vogelzang, die de achterban uitlegt dat Alberda niet zo'n kwaaie is, dat hij alleen wat snel loopt.'

Volgens de vorige NOCNSF-voorzitter, interim-preses Joop van der Reijden, zou in '98 besloten zijn dat Alberda, na het vertrek van Loorbach, de eerstvolgende chef de mission zou zijn. Het was volgens hem een keuze voor professionaliteit. Opvolger Blankert verklaarde niets te weten van dat bestuursstandpunt. Hij was er ook niet op gewezen door zijn collega-bestuursleden.

Zelfs Alberda kende het standpunt van de oud-voorzitter niet. Hij had de baan van chef ook niet nagestreefd. 'Van der Reijden zal het bedoeld hebben in zijn gedachte over de professionele toekomst van deze sportkoepel. Als de topsport professionaliseert, naar bedrijfsdenken gaat, als het bestuur op afstand als een raad van commissarissen gaat opereren, dan zou het hebben gepast om een professional als chef de mission aan te wijzen.'

Dat doel is niet nagestreefd door het college-Blankert, zo bleek gisteren. Na het maken van de profielschets, kort na de Spelen, en het evalueren van het vorige team de mission - dat kreeg een hoog rapportcijfer - was het wachten op de kandidaten.

De olympische bonden mochten mensen naar voren schuiven. Slechts van de hockeybond, vanouds een leverancier van ploegleiders (Cornelis, Bolhuis), wilde Blankert onthullen dat een briefje naar Papendal was gestuurd. 'Ik vind dat niet zo van belang', sprak de man die zoveel openheid betracht.

De interesse voor de zware post bleek echter beperkt en van gering gehalte. Twee weken geleden, maar het kan ook drie zijn geweest, zo onthulde hij gisteren, had Peter Vogelzang zijn eigen naam op het lijstje ontdekt. 'Ik weet niet wie mij daar heeft opgezet', zwoer de vice-voorzitter van de commissie topsport.

Zelf zat hij in de beoordelingscommissie. 'Maar ik ben nooit aan beoordelen toegekomen. Ik ben onmiddellijk teruggetreden.' Vogelzang wilde, hoewel hij zelf niet had ingeschreven, graag opteren voor de hoogste positie in de olympische ploeg, die van non-playing captain. 'Hij was onze nummer één', sprak Blankert die met bestuurslid Cornelis en directeur Fledderus de sollicitatie deed.

Donderdagavond werd de knoop doorgehakt, waarna het contract met Alberda kon worden afgerond. Blankert: 'Het was voor Joop van belang te weten wie chef de mission werd.' Omgekeerd was dat niet het geval. Vogelzang: 'Als Alberda niet was gebleven, had ik het toch wel gedaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden