Nieuws Biohacking

Amateur-biomedicus verdronken in drijftank voor meditatie

De Amerikaanse beweging van biomedische zelfexperimentatoren moet verder zonder een van haar opvallendste pioniers. In Washington is Aaron Traywick overleden, volgens zijn familieleden nadat hij verdronk in een drijftank voor meditatie. 

Biohacker Aaron Traywick. Beeld x

Traywick, nog maar 28 jaar, zou het anesthesiemiddel annex de partydrug ketamine hebben gebruikt, volgens de website voor ‘levensverlenging’ LongeCity. Hij maakte naam toen hij zichzelf in februari op een congres publiekelijk injecteerde met een naar zijn zeggen experimenteel middel tegen herpes. Ook was hij betrokken bij de zelfinjectie, live uitgezonden op Facebook, van een niet-getest middel tegen hiv, ditmaal door zijn zakenpartner Tristan Roberts. Traywick zou bovendien op het punt staan zichzelf te behandelen met FOXO4-DRI, een in Rotterdam ontwikkeld ‘verjongingsmiddel’ dat het afgelopen jaar wereldwijd naam maakte in kringen van medische avonturiers.

Verschrikkelijk, en een waarschuwing voor de gevaren van ongecontroleerde zelfmedicatie, reageert de ontwikkelaar van FOXO4-DRI, de inmiddels aan het UMC Utrecht werkzame moleculair bioloog Peter de Keizer, desgevraagd. ‘Hij was een van de mensen die probeerden het middel ergens gezamenlijk in te kopen. Voor zover we weten was hij er nog niet toe overgegaan het te gebruiken.’

Traywick stond aan de basis van het bedrijf Ascendance, dat burgers aanmoedigt om experimentele en futuristische behandelingen alvast zelf te proberen, als verzetsdaad tegen de logge testprocedures van de biomedische wetenschap en de farmaceutische industrie. Zo was hij onder meer pleitbezorger van gentherapie als middel van zelfverbetering. De laatste maanden had Traywick echter volgens jongerenplatform Vice afstand genomen van Ascendance, na onenigheid over de te volgen bedrijfskoers.

‘Aaron was een gepassioneerde visionair’, aldus Roberts in een verklaring. ‘Hoewel velen in de biohackscene het oneens waren met zijn methoden, twijfelde niemand aan zijn bedoelingen. Hij zocht niets minder dan een revolutie in de biomedische wetenschap.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.