Amal moet nog wekenlang in het ziekenhuis blijven

Het nachthemd van Amal Thair Sa'eed kan haar bolle buik niet verbergen. De lichtbruine huid van het vijfjarige Irakese meisje staat op knappen, zo lijkt het....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een krappe maand verblijft Amal nu in het Academisch Medisch Centrum (AMC), dankzij een spectaculaire reddingsactie die rond de kerstdagen door televisiestation CNN werd opgezet. Maar het zieke kind is nauwelijks aan de beterende hand. Ze is ondervoed, heeft last van infecties en is vanwege een multi-resistente bacterie in quarantaine geplaatst.

Loopt de kerstactie van CNN zoals verwacht? Thair Sa'eed, de 38-jarige vader van Amal, aarzelt. Dagelijks zit hij met zijn vrouw uren aan het bed van hun dochter, tussen de vele knuffels die onbekenden hebben toegestuurd. Het verblijf in Nederland is voor hem een 'onverklaarbaar wonder'.

Dat de genezing van Amal niet vlot, stemt Sa'eed droef. Maar op een snel herstel had hij niet gerekend. De oud-militair rekent voor dat zijn familie al vijftigduizend dollar heeft uitgegeven aan Amal; een broer heeft zijn huwelijk driemaal afgeblazen, en Sa'eed zelf heeft zijn restaurant noodgedwongen moeten verkopen.

De hulp van het AMC heeft de toekomst van Amal minder uitzichtloos gemaakt, zegt Sa'eed die nog steeds verbluft is door het initiatief van CNN. Verslaggever Peter Arnett kwam op bezoek en vijf dagen later zat de familie in een vliegtuig naar Nederland, met toestemming van de Verenigde Naties en Irak. 'Een onbegrijpelijke puzzel schoof in elkaar.'

Waarom juist zijn kind werd uitverkoren, weet Sa'eed niet. Maar dat hij een pion is in de propagandamachine van Saddam Hussein, zoals oud-minister van Buitenlandse Zaken Van der Stoel suggereerde, lijkt hem onzin. Sa'eed: 'Voor Irak is het niet prettig om te erkennen dat een ziek meisje niet genezen kan worden.' Over politiek zwijgt hij verder, want hij wil veilig terugkeren naar zijn vaderland.

Die terugtocht laat echter nog even op zich wachten. De artsen van het AMC betwijfelen of Amal snel beter wordt. De kwalen van het jonge meisje zijn gecompliceerd. Ze zal nog enkele weken, en wellicht langer, in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

Het slecht functionerende lymfevatenstelsel van Amal is volgens de artsen niet te genezen. Via strikte diëten en naaldprikken in de buikwand kan het vocht wel worden weggenomen. Ook de ondervoeding en infecties waarmee ze kampt, kunnen worden aangepakt. Maar er zal altijd vocht afgetapt moeten worden. En voor eten blijft Amal vermoedelijk aangewezen op een infuus.

Dat de spontane kerstactie complicaties kent, beseft ook Venture Middle East. De hulporganisatie stelde zich vorige maand garant voor Amals verblijf in het AMC, en ziet de rekening nu met duizend gulden per dag oplopen. Bestuurslid H. Bosch denkt dat de kosten uiteindelijk 75 duizend gulden zullen bedragen.

Voor Bosch, die zijn stichting bestiert vanuit een rijtjeswoning in Voorthuizen, vallen de kosten hoog uit. Maar hij zal de rekening betalen, zegt hij. 'Er moet wel wat geschoven worden met enkele fondsen. Andere projecten worden een tijdje uitgesteld.'

Bosch heeft geen spijt van de hulp. Hij houdt hoop op de genezing van Amal. Bovendien profiteert zijn stichting van de publiciteit die het kerstinitiatief van CNN heeft gegenereerd. Venture Middle East is op de kaart van de fondsenwervers gezet. 'Voor onze naamsbekendheid is dit geen slechte actie.'

Of de kerstactie aan de verwachtingen van Peter Arnett heeft voldaan, is onbekend. De familie Sa'eed heeft na vertrek uit Bagdad niets meer van de sterverslaggever vernomen.

Vader Sa'eed vermoedt dat Arnett een happy end afwacht. En Amal? Haar interesseert het niet. De televisie boven haar bed staat vaak afgestemd op CNN, maar ze negeert Arnett als hij in beeld verschijnt. Sa'eed: 'Knuffels zijn haar enige vrienden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden