Ama-kamp nog zeker jaar open

De speciale campus voor minderjarige asielzoekers (ama's) blijft voorlopig bestaan. Ondanks tal van incidenten onder ama's heeft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken besloten het ama-experiment door te zetten....

De minister wil dat de ama-campus in Vught ten minste nog een jaar openblijft. Die in Deelen wordt met ingang van vandaag definitief gesloten. Het regime op de resterende ama-campus blijft onveranderd. De minister wil meer ervaring opdoen met deze vorm van opvang, voordat er een definitieve evaluatie wordt gemaakt.

Daarbij speelt mee dat het aantal minderjarigen dat asiel aanvraagt flink is afgenomen: van 6705 in 2000 tot 1019 in de eerste tien maanden van dit jaar. De doelstelling van de - aanvankelijk strenge - ama-campussen was ook jonge asielzoekers af te schrikken om naar Nederland te reizen.

De campus in Vught werd in november 2002 geopend, die in Deelen in februari van dit jaar. In deze opvangcentra worden de ama's voorbereid op terugkeer naar hun land van herkomst. Zij waren onderworpen aan strikte regels naar het model van heropvoedkampen van jonge criminelen. Na rechterlijke uitspraken en opstanden onder de jongeren werd het regime versoepeld.

Hoewel terugkeer voorop staat, zijn sinds de opening van de campussen maar drie minderjarige asielzoekers teruggestuurd.

Het huurcontract in het Gelderse Deelen was al eerder opgezegd. De gemeente Ede wilde de ama-campus, waar ruim dertig jongeren verbleven, weg hebben omdat er permanent onrust heerste. Het grootste deel van deze asielzoekers was al overgeplaatst naar andere opvangcentra. Vandaag zullen de laatste bewoners een nieuwe plek krijgen.

De onderhandelingen met Vught over verlenging van het huurcontract lopen nog. Als de gemeente verlenging weigert, zal Verdonk op zoek gaan naar een andere locatie. In Vught verblijven zo'n 150 ama's. Deze maand werd een groep van zestien Chinese jongeren overgebracht naar het asielzoekerscentrum Crailo nadat er gevechten waren uitgebroken tussen hen en West-Afrikanen. Daarbij werd een Chinese asielzoeker neergestoken.

Een groot deel van de jeugdige vreemdelingen komt uit Angola (137 in 2003, vorig jaar waren dat er nog 854). Om verdere toestroom te voorkomen, heeft Nederland de oprichting van een ama-opvangtehuis in dat land gefinancierd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden