Alzheimer in urine

Met een urinetest kan mogelijk een vroege vorm van de ziekte van Alzheimer worden opgespoord, opperen Amerikaanse onderzoekers in een artikel in Archives of Neurology van juni, een blad van de American Medical Association (AMA)....

De signaalstoffen die de onderzoekers van de University of Pennsylvania School of Medicine in Philadelphia op het oog hebben, zijn zogeheten isoprostanen. Die worden gevormd bij de oxidatie van vetzuren, en dat houdt weer verband met de theorie dat dergelijke schade ontstaat bij ontstekingsreacties in de hersenen. Oxidatieve schade gaat vooraf aan de Ziekte van Alzheimer.

De artsen vonden een verhoogde concentratie isoprostanen bij mensen met geheugenproblemen, in de urine, in het bloed zowel als in hersenvloeistof. Bij deze patiënten kon nog geen dementie worden geconstateerd. Maar ze hebben een verhoogde kans die binnen vier jaar te ontwikkelen, stellen de Amerikaanse onderzoekers.

'Dit is de eerste, niet-invasieve test waarmee de Ziekte van Alzheimer is te diagnosticeren', zegt de verantwoordelijke Amerikaanse onderzoeker Domenico Praticò. De onderzoekers gebruikten voor het meten van de concentratie isoprostanen een complexe gaschromatograaf die was gekoppeld aan een masaspectrometer. Zij zijn inmiddels bezig een simpelere, en dus goedkopere en snellere, detectietechniek te ontwikkelen.

Prof. dr. Pim van Gool, neuroloog in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, reageert enthousiast, en tegelijkertijd enigszins cynisch: 'Intrigerend, een urinetest voor de detectie van de Ziekte van Alzheimer zou fantastisch zijn. Dat is voor de patiënt weinig belastend.

'Er zijn echter eerder vergelijkbare publicaties geweest waarna er nooit meer iets van is vernomen. Deze onderzoeksgroep heeft eind jaren negentig gepubliceerd over de detectie van isoprostanen in hersenvocht, ook in relatie tot de Ziekte van Alzheimer. Andere laboratoria hebben dat echter nooit kunnen herhalen. Iets in me zegt dat het te mooi is om waar te zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden