Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van de volgende dag. Met vandaag: Franse romantiek, droogte in Indonesië en Ajax is gedwongen tot nadenken.

redactie
null Beeld Cineart
Beeld Cineart

Ellen Vogel

Woensdag is actrice Ellen Vogel in haar woonplaats Amsterdam op 93-jarige leeftijd overleden, na een rijk en gevarieerd leven. Een postuum van de actrice (+): 'Vogel was elegant en stijlvol, maar terughoudend op het juiste moment.'

Volkskrant Select

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

null Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Omarska

Er lijkt eindelijk verlichting te komen in het hoofdpijndossier van ArcelorMittal, het bedrijf dat voormalig Bosnisch concentratiekamp Omarska exploiteert als ijzermijn. De exploitant zit klem tussen slachtoffers die een gedenkplek willen en lokale autoriteiten die dat niet willen. De gesprekken tussen de ruziënde partijen zaten ruim tien jaar muurvast, maar woensdag werd er weer gesproken.

Een Bosnische speleoloog (grotwetenschapper) klimt in 1998 over een massagraf vol Bosnische moslims die om zijn gekomen in Omarska. Beeld Reuters
Een Bosnische speleoloog (grotwetenschapper) klimt in 1998 over een massagraf vol Bosnische moslims die om zijn gekomen in Omarska.Beeld Reuters

Droogte

Droogte is schadelijker voor bossen dan gedacht, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Daarmee zijn de klimaat­modellen mogelijk te optimistisch. En dat terwijl Indonesiërs dagelijks merken dat het al heel hard gaat (+).

null Beeld  Denny Pohan / Demotix
Beeld Denny Pohan / Demotix

Neêrlands soft power

Activistisch Nederland had een sterk imago, schrijft Arnout Brouwers in het hoofdredactioneel commentaar. 'Maar nu wordt de zorgvuldig opgebouwde internationale reputatie van Nederland lichtzinnig op het spel gezet.'

Manschappen staan in de houding op de Van Ghentkazerne. Beeld ANP
Manschappen staan in de houding op de Van Ghentkazerne.Beeld ANP

Liefde in de franse cinéma

Terwijl Trois souvenirs haar Nederlandse première beleeft, wordt ook klassieker Hiroshima mon amour opnieuw vertoond. In de week van de onvervalste liefdesfilms legt Ariejan Korteweg uit waarom de Franse liefde als de ultieme romantiek geldt (+).

De rouille et d'os. Beeld
De rouille et d'os.Beeld

Ajax na uitschakeling

Gegokt op de jeugd, verloren van wolven. De nederlaag tegen het modale Rapid Wien dwingt Ajax tot nadenken. Over wie de baas is, over de koers en over koopjes.

Stefan Stangl van Rapid Wien juicht na de 3-2 van Louis Schaub van Rapid Wien. Beeld ANP
Stefan Stangl van Rapid Wien juicht na de 3-2 van Louis Schaub van Rapid Wien.Beeld ANP

Derde van Dre

Dr. Dre is de baas van de hiphop, naar eigen én andermans zeggen. Nu komt z'n derde album uit, Compton. Redacteur Just Fontein zet de invloed van Dre op een rij (+).

Snoop Dogg en Dr. Dre in 1993. Beeld Jeff Kravitz
Snoop Dogg en Dr. Dre in 1993.Beeld Jeff Kravitz

Annemarie Oster

Annemarie Oster overpeinst in haar column haar relatie met haar zoon en concludeert dat een zoon soms zelf vader moet worden om respect te krijgen voor zijn moeder. Ondertussen is er voor haarzelf ook een rol weggelegd: 'Aan depressieve oudjes hebben kinderen een hekel' (+).

'Sinds mijn oogappel zelf vader is, behandelt hij me met respect.' Beeld Thinkstock
'Sinds mijn oogappel zelf vader is, behandelt hij me met respect.'Beeld Thinkstock

Hard to Be a God

De film Hard to Be a God krijgt vier sterren van recensent Berend Jan Bockting. 'Regisseur Alexei German krijgt het voor elkaar om in een helse wereld van mist, bloed, poep, slavernij en bedorven eten een zekere schoonheid te vinden.'

'Vanaf de allereerste minuut nodigt Hard to Be a God uit tot totale overgave.' Beeld
'Vanaf de allereerste minuut nodigt Hard to Be a God uit tot totale overgave.'Beeld

Sylvia Witteman

Omdat het zo druk was in Artis, besloot Sylvia Witteman naar de Hortus Botanicus te gaan. Die zit om de hoek en er komt geen hond. Dat laatste bleek overigens mee te vallen (+).

Sylvia Witteman stuitte op een vijver met daarin iets prachtigs: Victoria Regia. Beeld ANP
Sylvia Witteman stuitte op een vijver met daarin iets prachtigs: Victoria Regia.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden