Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: een reconstructie van de jacht op de Russische spion, hangjeugd terroriseert het Friese dorpje Akkrum en de oudste bewoners van het Vlaamse dorpje Ename.

Anna.Beeld An-Sofie Kesteleyn/de Volkskrant

Russische spion

Tussen de deelnemers aan de marathon van Amsterdam loopt in oktober 2013 een Russische spion. Zijn tijd is niet opvallend: krap vier uur doet hij over de 42 kilometer van het Olympisch Stadion naar Ouderkerk aan de Amstel en weer terug. Deze 27-jarige jongeman, Ivan Agafonov, is kort daarvoor in Nederland komen wonen. Die maand, oktober 2013, begint hij als wetenschappelijker onderzoeker aan de TU Eindhoven.

Ivan Agafonov.Beeld .

Akkrum

De hangjeugd in het Friese dorp Akkrum baart burgemeester Tjeerd van der Zwan (PvdA) van Heerenveen zoveel zorgen dat hij de Raad voor de Kinderbescherming wil vragen om de jongens een opvoedkundige maatregel op te leggen. In Akkrum loopt het namelijk uit de hand: een inwoner is mishandeld en een man van 53 jaar was de knullen vorige week zo beu dat hij zijn luchtbuks pakte en ermee dreigde.

Jongeren voor het toiletgebouw in de haven van Akkrum.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Oesters

Nederlandse oesters worden massaal slachtoffer van de Japanse oesterboorder, een ijzersterke roofslak die het vanwege zachte schelp vooral op oesters tot 18 maanden voorzien heeft. Negentig procent van de jonge oesters in de kom van de Oosterschelde is al dood. Normaal vist oesterkweker Aard Cornelissen dagelijks, nu is hij al twee maanden niet uitgevaren.

Oesterkweker Aard Cornelissen op zijn boot.Beeld Julius Schrank

Gerechtigheid

'Na elke terroristische aanslag verschijnt op de televisie een regeringsleider, die met een standvastige blik verklaart dat de daders zullen worden gepakt en dat er gerechtigheid zal komen voor de doden en hun nabestaanden', schrijft Max Pam in zijn column naar aanleiding van het MH167-tribunaal. Maar wat is gerechtigheid? En is het wel haalbaar?

Bij vertrekhal 3 op Schiphol staat een vrouw stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17.Beeld ANP

Bomaanslagen

Ontelbaar veel bomaanslagen waren er in het Amerika van de jaren zeventig. Alleen al tussen 1971 en 1972 registreerde de FBI er 2.500. Toch hadden de meeste Amerikanen niets door. Waarom? En wie was er verantwoordelijk voor dat 'terrorisme' op eigen bodem?

Arrestaties bij een protest van de Weatherman op 11 oktober 1969.Beeld David Fenton/Getty

Russische boycot

Een jaar nadat het Russische importverbod van kracht werd, is de export van Nederlandse landbouwproducten naar Rusland met bijna 40 procent gedaald. In vergelijking met een jaar geleden gaan er vanuit Nederland vooral minder kaas, bloemen, groenten en planten op transport naar Rusland.

Beeld ANP

Bill Cosby

Nico Dijkshoorn bekeek de foto in New York Magazine van de 36 vrouwen die vermoedelijk verkracht zijn door Bill Cosby. Hij ging op zoek naar de voorkeur van Cosby. 'Zo te zien was Bill al tevreden als ze een mond en twee ogen hadden. Ik zie niet heel veel overeenkomsten. Wat wel opvalt, is dat Bill niet van kleine gebreken hield. Cosby hield zo te zien niet van verbrande gezichten en hij wilde geen vrouwen verkrachten met een hangend oog of een scheve mond. We mogen, op grond van de beelden, concluderen dat het Bill niet om het karakter ging.'

De cover van New York Magazine.Beeld epa

Ename

Bij de oudste bewoners van het Vlaamse Ename pruttelt nog een waterketel op de stoof. Fotografe An-Sofie Kesteleyn legde een wereld vast die over enkele jaren is vergleden.

Rosette.Beeld An-Sofie Kesteleyn

Miles Davis

Zijn optreden op Newport betekende de ommekeer voor Miles Davis. Op de nu verschenen verzamelbox Miles Davis at Newport 1955-1975 hoor je de opkomst uit 1955 tot de neergang in 1975, schrijft Volkskrantrecensent Gijsbert Kamer over de verzamelbox. Hij geeft 4 sterren.

Miles Davis rond 1970.Beeld Getty

Chagrijnamateur

Volkskrantverslaggeefster Sterre Lindhout is chagrijnig tijdens haar familievakantie in Zweden. Ze ontmoet een lotgenoot: een Zweeds puberend meisje. 'Vergeleken met haar was ik een chagrijnamateur. Het meisje overtuigde me ervan dat puber zijn in Zweden nog veel erger is dan waar ook ter wereld. Nergens wordt een puber zo ongelukkig en gefrustreerd als in een welgestelde, ruim­denkende , omgeving, waar bovendien waar ­bovendien zo veel ruimte is dat iemand in geval van ergernis gewoon een willekeurig bos in wandelt.'

Beeld Thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden