Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: brief aan asielzoekers, Back To The Future en potten braadharing.

Michael J. Fox in Back To The Future.Beeld .

Kabinet informeert asielzoekers: het is hier behelpen

Over de door de VVD gewenste drastische versobering van de asielopvang werd het kabinet het vorige week niet eens, maar nu is er dan toch tenminste de boodschap dat het hier geen vetpot is. In een brief die vanaf nu bij aankomst aan alle asielzoekers overhandigd dient te worden, schetst staatssecretaris Dijkhoff de gang van zaken in de noodopvang: slapen in sporthallen of tenten, lange wachttijden voor asielaanvragen en voorlopig geen uitzicht op hereniging met gezinsleden. Ook krijgen asielzoekers voortaan de tekst van de Nederlandse Grondwet 'om hen voor te lichten over de basisregels van onze samenleving'.

Berichtgeving

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Een asielzoeker rolschaatst over het terrein met het tentenkamp dat dient als tijdelijke noodopvanglocatie voor 3000 vluchtelingen in Heumensoord bij Nijmegen.Beeld ANP

Geknoei? Nee, niet hele sloep is hersteld zegt het museum

'Zelden heb ik zulk broddelwerk gezien', schreef Volkskrant-lezer en voormalig jachtschilder Jan Coens dinsdag in een ingezonden brief over de restauratie van de koningssloep door Het Scheepvaartmuseum.

De voormalig jachtschilder zag scheuren, opvallende kleurverschillen en zelfs 'zakkers' (verfsporen die lijken op tranen, red.) in het schilderwerk. Welke amateurs waren hier aan het werk geweest?

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

De gerestaureerde 'Gouden Koets Te Water' is sinds vorige week weer te bezichtigen in het Scheepvaartmuseum.Beeld Cigdem Yuksel

Huurders mogen bemiddelingskosten terugeisen bij makelaar

Dankzij een uitspraak van de Hoge Raad kunnen tienduizenden huurders de bemiddelingskosten terugeisen die zij aan hun verhuurmakelaar hebben betaald. De potentiële strop voor makelaars bedraagt tientallen miljoenen.

Archiefbeeld van verhuurbord in Wassenaar.Beeld ANP

Column Max Pam: Kremlin-watchers, lees Karel van het Reve

'Wie een beetje bekend is met het werk van de slavist Karel van het Reve (1921-1999) kan een eind komen met het begrijpen van wat zich momenteel in Rusland afspeelt. Weliswaar heeft Karel van het Reve het vaak over de Sovjet-Unie en het communisme dat tijdens zijn leven regeerde, maar de Sovjet-Unie van toen telt opvallend veel overeenkomsten met het huidige Rusland en het poetinisme.' (+)

Karel van het Reve in 1969.Beeld ANP

De toekomst voorspellen, hoe doe je dat?

Woensdag 21 oktober 2015 is de dag dat Marty McFly in Back to the Future 2 in de toekomst arriveert. De makers zagen smartwatches en 3D-films al aankomen, maar schatten de fax duidelijk te hoog in. De toekomst voorspellen, hoe doe je dat? (+)

Beeld .

'Verweij is manipulatief en onbetrouwbaar'

Schaatstrainer Jan van Veen begroef vorig seizoen oud zeer door Koen Verweij opnieuw te accepteren als pupil. Weer ging het mis tussen de twee. 'Verweij is manipulatief en onbetrouwbaar.' (+)

Archiefbeeld uit 2012 van Koen Verweij en Jan van Veen.Beeld ANP

Column Nico Dijkshoorn denkt alleen aan potten braadharing

'Ik ben drie potten braadharing kwijt. Ze staan ergens in mijn huis, maar ik weet niet waar. Nu kan ik aan niets anders denken dan aan die potten braadharing. Ik had zo graag over iets anders geschreven. Ik had bijvoorbeeld iets heel leuks meegemaakt in Groningen, met een paardje en een ventiel en dat greep allemaal in elkaar waardoor et cetera, maar steeds als ik drie zinnen heb geschreven, denk ik: braadharing.' (+)

Beeld .

Uitgelicht: migranten in de regen

In Slovenië en Duitsland proberen politieagenten dinsdag de migrantenstromen in goede banen te leiden. De weersomstandigheden zijn aanzienlijk beter dan de dag ervoor, toen duizenden migranten in de regen, modder en kou vast waren komen te zitten bij diverse grensovergangen in de Balkan.

Beeld Reuters

De inspiraties van Vicente Amigo

Vicente Amigo is op dit moment misschien wel de beste flamencogitarist ter wereld. Welke muziek inspireerde hem?

Vicente Amigo tijdens een concert in Parijs.Beeld Getty Images

Column Aaf Brandt Corstius: Nooit meer 'first world problems' zeggen

Aaf Brandt Corstius was gewend allerlei problemen af te doen als 'first world problems'.

'Maar. Daar doemde nu toch een probleem op bij het gebruik van dit, inmiddels, cliché: een stuk dat ik in The Guardian las met de kop: 'Waarom de spreekwijze 'first world problem' neerbuigend voor iedereen is.' (+)

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden