Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van de volgende dag. Met vandaag: de verantwoording voor de veiligheid van het hijsplan ligt bij de aannemer; een Bijbelmarathon in de Maastrichtse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en een brief aan de zoon van Rembrandt.

Redactie
Daniel Romano. Beeld Io Cooman
Daniel Romano.Beeld Io Cooman

'Verantwoording veiligheid hijskraan ligt bij aannemer'

Gemeenteambtenaren kunnen hijsplannen van kraanbedrijven niet goed beoordelen, omdat ze te weinig technische kennis hebben van hijswerkzaamheden. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het hijsplan ligt daarom bij de aannemer. Dat stelt de brancheorganisatie voor kraanbedrijven, de Vereniging Verticaal Transport (VVT).

Een medewerker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet verkennend onderzoek bij het gebied rond de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Bij de brug stortten maandag twee hijskranen en een brugdeel neer. Beeld anp
Een medewerker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet verkennend onderzoek bij het gebied rond de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Bij de brug stortten maandag twee hijskranen en een brugdeel neer.Beeld anp

Bijbelmarathon

Paters, broeders en zusters lezen twee weken lang de Bijbel voor in de Maastrichtse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het bisdom hoop wat van de achterdocht over religie weg te nemen. (+)

Voorlezer van de Bijbel in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Voorlezer van de Bijbel in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Fietsbrug

Zo'n 150 inwoners van de Londense wijk Pimlico zijn in opstand gekomen tegen de komst van een fietsbrug over de Theems. 'Waar moet die fietsbrug in vredesnaam aan land komen?', vraagt Londenaar Martha Gott zich af. 'Dat hebben de politici zich daar niet afgevraagd', vervolgt ze,
wijzend naar de overkant van de rivier. (+)

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Het ontwerp van bureau Happold voor de fietsbrug. Beeld .
Het ontwerp van bureau Happold voor de fietsbrug.Beeld .

Groene president

Beter laat dan nooit - Obama manifesteert zich als de groene president die hij al in 2008 zei te willen zijn, schrijft Fokke Obbema in het Commentaar. (+)

De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld AFP
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld AFP

Klikken op kunst

Bieden in een veilinghuis is voor velen intimiderend. En onbetaalbaar. Maar er zijn talloze digitale galeries die u een handje helpen om een mooi werk te vinden voor een goede prijs. De redactie van V deed het voorwerk. (+)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Waterpolo

Onder coach Arno Havenga mogen de Nederlandse waterpolosters weer initiatief nemen. Morgenavond spelen ze de halve finale van het WK tegen Italië. (+)

De waterpolo vrouwen vieren hun overwinning in de kwart finale op het gastland Rusland op het WK zwemmen. Beeld anp
De waterpolo vrouwen vieren hun overwinning in de kwart finale op het gastland Rusland op het WK zwemmen.Beeld anp

Minder beroemde dieren

Met al die aandacht voor het makke showbizzleeuwtje doen we minder beroemde dieren ernstig tekort, schrijft Nico Dijkshoorn. 'Twee jaar geleden werd in Kenia een volstrekt onbekende hyena neergeschoten. Door een visboer. Die hyena heette Theo. Hij kon verder niets. Ja, een beetje achter een zieke zebra aanhollen en dan met een bebloede bek in slaap vallen.' (+)

Cecil, de leeuw die doodgeschoten werd door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer. Beeld ap
Cecil, de leeuw die doodgeschoten werd door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer.Beeld ap

Brief aan een kunstwerk

Om een schilderij je liefde te verklaren; een beeld de huid vol te schelden of een foto een prangende vraag te stellen - redenen genoeg om een brief aan een kunstwerk te schrijven. Aflevering 4: brief aan de zoon van Rembrandt. 'Het wachten, het vruchteloos in het luchtledige staren, we zijn ertoe veroordeeld Titus.' (+)

Titus aan de lezenaar. Beeld Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Titus aan de lezenaar.Beeld Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Inspiratiebronnen

Daniel Romano wil niet dat je zijn muziek country noemt. Een mix van alles en nog wat noemt de zanger het zelf. Welke vijf platen inspireren hem? (+)

Daniel Romano. Beeld Io Cooman
Daniel Romano.Beeld Io Cooman

Afwijzing

Volgens columniste Sterre Lindhout staat afwijzing na de dood stijf op de tweede plek van de ranglijst der menselijke angsten. 'In mijn omgeving onderscheid ik drie strategieën om afwijzing te voorkomen. Ze zijn alle drie ongeveer even irritant en hoogstens matig succesvol: 1. Het overal boven willen staan door het betrachten van ironische distantie in alle denkbare sociale situaties. 2. Zelf alvast op de afwijzing anticiperen: 'Jullie vinden het vast een slecht idee, maar...' 3. Het door middel van een onaflatende stroom beledigingen en sneren duidelijk maken dat je geen enkele verwachting koestert van wie dan ook.' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden