Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: het jaar 2015 breekt alle weerrecords, een kolencentrale is gesloten door een reeks ongevallen, en Thomas Pikkety heeft een beetje gelijk.

Zoutvlaktes en dammen verspreid over de droge landbouwgrond in West-Australië. De uitdroging is een gevolg van El Nino. Beeld reuters
Zoutvlaktes en dammen verspreid over de droge landbouwgrond in West-Australië. De uitdroging is een gevolg van El Nino.Beeld reuters

2015 wordt waarschijnlijk het warmste jaar ooit gemeten

De aarde werkt goed mee in de aanloop naar de klimaattop in Parijs. 2015 wordt naar het zich laat aanzien het warmste jaar ooit: het jaar waarin de gemiddelde wereldtemperatuur voor het eerst één graad warmer is dan voor het industriële tijdperk. Amerikaanse en Britse weerdiensten verwachtten dat al eerder; nu heeft de Wereld Meteorologische Organisatie het bevestigd.

Zoutvlaktes en dammen verspreid over de droge landbouwgrond in West-Australië. De uitdroging is een gevolg van El Nino. Beeld reuters
Zoutvlaktes en dammen verspreid over de droge landbouwgrond in West-Australië. De uitdroging is een gevolg van El Nino.Beeld reuters

Kolencentrale Borssele voorgoed dicht na dodelijke val

De kolencentrale in Borssele is dinsdag gesloten na een reeks ernstige ongelukken waarbij het personeel betrokken was. Het overlijden van een 52-jarige medewerker na een ongeluk bij een kolentrechter is de directe aanleiding om de Zeeuwse centrale voorgoed te sluiten.

De kolencentrale in Borssele. Beeld anp
De kolencentrale in Borssele.Beeld anp

Ongelijkheid in vermogens iets groter, bij inkomens juist kleiner

Het verschil is niet heel groot, maar toch: de stelling van de Franse econoom Thomas Piketty dat de inkomsten uit vermogen sneller groeien dan die uit arbeid - en dat mensen met vermogen dus rijker worden - gaat ook voor Nederland op.

De Franse stereconoom Thomas Piketty. Beeld anp
De Franse stereconoom Thomas Piketty.Beeld anp

Column Wouter Bos: Idereen moet beetje water bij de wijn doen (+)

Op mijn vorige column (O&D, 12 november) kreeg ik veel reacties. Ik verdedigde de stelling dat de meeste leidende politici wel degelijk een groot verhaal hebben, maar dat het zicht daarop je al snel wordt ontnomen als compromissen worden gesloten en tussen droom en daad wetten in de weg blijken te staan en praktische bezwaren.

Alexander Pechtold (D66) in debat met Premier Mark Rutte (VVD) over de belastingherziening. Beeld anp
Alexander Pechtold (D66) in debat met Premier Mark Rutte (VVD) over de belastingherziening.Beeld anp

Beschouwing: Er ist wieder da versus Son of Saul (+)

Vanaf vandaag draaien twee films over WOII in de bioscoop, Son of Saul en Er ist wieder da. De eerste een reconstructie van de hel van Auschwitz, de ander een hitkomedie over Hitler. Bert Wagendorp bekeek ze allebei op één dag.

null Beeld
Beeld

Dwars: Tijd voor meer vrouwen in het sportbestuur (+)

Er ligt een uitdaging te wachten voor de Nederlandse vrouwen in de sport. Om precies te zijn: de Nederlandse vrouwen actief in het sportbestuur. Volgend jaar treden twee mannen terug uit het hoogste sportcollege, het bestuur van het nationaal olympisch comité NOC*NSF. Dat lijkt het moment om nog eens twee vrouwen toe te voegen aan dat negen personen tellende gremium.

Ellen Hoog krijgt bloemen van KNHB bestuurslid Marjolein Bolhuis. Beeld anp
Ellen Hoog krijgt bloemen van KNHB bestuurslid Marjolein Bolhuis.Beeld anp

Commentaar: Roekeloze daad Turkije maakt chaos Syrië compleet

De chaos in Syrië is compleet nu Moskou en Ankara tegenover elkaar zijn komen te staan na het neerschieten van een Russisch gevechtstoestel door Turkije. Met die roekeloze daad heeft Turkije de kansen op een regeling van het conflict danig ondermijnd.

De Turkse president Erdogan in Ankara, 24 november 2015. Beeld ap
De Turkse president Erdogan in Ankara, 24 november 2015.Beeld ap

Het beste van Amsterdam Art Weekend (+)

Knuffelkunst, sprookjeskunst, videokunst, lichtkunst, kantoorkunst. V selecteerde de vijf beste exposities tijdens het Amsterdam Art Weekend, tot en met zondag in de hoofdstad.

null Beeld Tomek Dersu Aaron
Beeld Tomek Dersu Aaron

Star Wars: The Force Awakens (afl. 1) (+)

Star Wars: The Force Awakens komt op 14 december uit. In een vierdelige serie duiken we in het fenomeen. Vandaag: op leeftijd geraakte figuranten uit Star Wars trekken langs fandagen, om tegen betaling handtekeningen te zetten.

Carrie Fisher met Star Wars-figuren in 1983. Beeld Hollandse Hoogte
Carrie Fisher met Star Wars-figuren in 1983.Beeld Hollandse Hoogte

Column Sylvia Witteman: tentoonstelling The Sixties (+)

In het Tropenmuseum bekeek ik de tentoonstelling The Sixties. Ik ben halverwege dat legendarische tijdperk geboren, maar ik kan me er weinig van herinneren.

Jimi Hendrix in 1970. Beeld anp
Jimi Hendrix in 1970.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden