Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: de ziekte van Johan Cruijff, Scientology, Chris Zegers.

Chris Zegers. Beeld Frank Ruiter

Steun uit voetbalwereld voor Cruijff na constatering longkanker

Treurig nieuws uit Barcelona donderdagmiddag: Johan Cruijff heeft longkanker. De voetballegende onderging afgelopen weken diverse onderzoeken, zo liet zijn management weten. Uit oogpunt van privacy en omdat de onderzoeken nog gaande zijn, werden geen verdere mededelingen gedaan over zijn situatie.

Berichtgeving

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Johan Cruijff in december 2014. Beeld ANP

VN: Vluchtelingenopvang Tsjechië 'mensonterend'

De Verenigde Naties hebben hard uitgehaald naar Tsjechië vanwege de behandeling van vluchtelingen in het land. Ondertussen uitten andere Europese landen zorgen: de aantallen en het geweld tegen vluchtelingen nemen toe.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Detentieplek van vluchtelingen in Tsjechië. Beeld EPA

Fiscus: Scientology is geen goed doel, maar commercieel bedrijf

De wereldwijde kerkgemeenschap Scientology, die ook in Nederland een bescheiden aanhang geniet, krijgt geen ANBI-status (algemeen nut beogende instelling). Daardoor hebben de donateurs en de organisatie geen recht op belastingvoordelen over giften en donaties en moet de kerk schenk- en erfbelasting betalen over wat ze krijgt.

De Scientologykerk aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Beeld Cigdem Yuksel

Asha ten Broeke: klimaatverandering bestrijden met technologie

'Als we niet in staat waren als mensheid onze CO2-uitstoot te verminderen, waarom zouden we dan wel in staat zijn klimaatverandering te bestrijden met technologie?' (+)

Zonnepanelen. Beeld ANP

Michel van der Aa: 'Een nieuwe opera schrijven blijft altijd een worsteling'

Als je kunst van nu wilt maken, gebruik je de taal van nu, aldus componist Michel van der Aa (45), die maandag de Johannes Vermeerprijs krijgt. Hij creëert niet alleen muziek, maar ook beeld en maakt interactief werk op internet. (+)

Beeld Linda Stulic

Razendsnelle danseres op blades

Fleur Jong, paralympisch atlete klasse T43 (dubbele amputatie), maakt vandaag haar WK-debuut. Opmerkelijk. Op 8 mei liep ze haar eerste race, drie jaar na een bijna dodelijke infectie. (+)

Fleur Jong loopt vrijdag in Doha tijdens de WK en de 200 meter. Beeld Jiri Buller

Peter Buwalda: hoe is het toch met boswachter Eikel?

'Vele brieven bereiken mij met de vraag hoe het toch is met Boswachter Eikel, de 'kapot vette' cultheld uit mijn vroege columns.

Boswachter Eikel tikte op het portierraampje. Aan zijn riem hing een plastic fles waarin een gele vloeistof schuimde. Op de dop zat een slangetje dat naar zijn gulp leidde en net boven de rits verdween.' (+)

Beeld Thinkstock

Geldvraag

Wekelijks behandelt Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, een lezersvraag over geld. Deze week:

'Ik krijg een smak geld terug van mijn energiebedrijf wegens zuinig verbruik, maar mijn maandbedrag wordt niet lager. Hoe zit dat?'

Een gasmeter in een woning. Beeld ANP

Wat zijn dit voor vragen? met Chris Zegers

Hij kan zich best voorstellen dat hij ooit overkwam als oppervlakkig mannetje, maar Chris Zegers hoopt dat hij dat imago achter zich heeft gelaten. Vanaf donderdag presenteert hij Down voor Dummies. (+)

Beeld Frank Ruiter

Aaf Brandt Corstius: Rob, de showbizzzeehond van Ecomare

Bij zeehondenopvang Ecomare maakt Aaf Brandt Corstius kennis met zeehond Rob:

'Rob was opgegroeid als showbizzzeehond (ja, drie z's). Hij kwam oorspronkelijk uit Zweden en speelde daar in een kinderserie. Omdat hij opgroeide op een tv-set, leerde hij dat hij altijd vis van mensen kreeg. Zelf jagen kon hij niet. Hij leerde ook dat hij moest schreeuwen om een vis te krijgen - dat zal wel iets met zijn rol te maken hebben gehad.' (+)

Bezoekers van Ecomare op Texel kijken naar een zwemmende zeehond(een andere dan Rob). Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.