Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: een verslag van de Holleederzitting, een bezoek aan de besloten set van de nieuwe film van Paul Verhoeven en vijf sterren voor de anti-fundamentalistische film Timbuktu.

Een olifant, met een verdovingspijl in zijn zij, steekt over in Mysore, Zuid-India, juni 2011. Beeld AFP
Een olifant, met een verdovingspijl in zijn zij, steekt over in Mysore, Zuid-India, juni 2011.Beeld AFP

Wit wegtrekkend hoort Peter R. de Vries het aan. Nadat de misdaadjournalist op 25 april 2013 door Willem Holleeder was bedreigd, sprak Nederlands bekendste boef over het voorval met zijn zus Astrid. Willem, zo stelt Astrid, realiseerde zich dat die bedreiging hem zijn voorwaardelijke vrijheid kon kosten. 'Hij zei tegen me dat hij een schutter zou regelen. De Vries zou dan worden doodgeschoten als Willem vast kwam te zitten.' Een reportage vanuit de rechtzaal. (+)

Correspondent Peter Giessen is op de rampplek van het gecrashte Germanwingsvliegtuig. 'Het is niet fijn om te zien', zei een gendarme. 'Het grootste lichaamsdeel dat we gezien hebben was niet groter dan een koffer.' Bergingswerker Laurent Janatre: 'De lichamen bestaan niet meer. Er is niets meer! Alles is uit elkaar gevallen. Alles is tot stof gereduceerd.' (+)

'Nep', 'een animatie', 'houden de leugens nooit op?' Haast een week nadat de maan de zon heeft verduisterd, moet ruimtevaartorganisatie ESA zich verdedigen tegen een heuse samenzweringstheorie. Een filmopname van de eclips die ESA online zette, zou 'overduidelijk namaak' zijn.

Afgelopen jaren zijn in het district Wayanad vijf complete dorpen met instemming van de bewoners verplaatst. Alleen maar opdat de plaatselijke olifanten beter van het ene bos naar het andere kunnen trekken. Speciale 'olifantencorridors' moeten olifanten helpen overleven in het mensenrijkste land ter wereld. (+)

Vrouwen dragen de kist van de overleden Farkhunda. Beeld reuters
Vrouwen dragen de kist van de overleden Farkhunda.Beeld reuters

Promovenda en journaliste Sahar Noor hoopt dat de dood van Farkhunda op de lange termijn zal bijdragen aan terugkeer van de menselijkheid in Afghanistan. 'Haar bebloede gezicht staat voor eeuwig in ons Afghaanse geheugen gegrift. Waarom moest Farkhunda op deze onmenselijke wijze afgeslacht worden? Waarom moest zij levend verbrand worden?'

Paul Verhoeven regisseert op dit moment een thriller met Isabelle Huppert in de hoofdrol. De Volkskrant bezocht de besloten set in Parijs en sprak met de regisseur, de producent en de hoofdrolspeelster. Verhoeven: 'Waarschijnlijk is het voor een regisseur een voordeel om in een volstrekt nieuwe omgeving te kunnen opereren. Het maakt je weer vrij.' (+)

De film Timbuktu krijgt vijf sterren van de Volkskrant: 'Regisseur Abderrahmane ­Sissako, die opgroeide in Mali, durft zich over het fundamentalisme fel uit te spreken zonder te vervallen in pamflettisme. Timbuktu is een regelrechte aanklacht, maar blijft poëtisch en genuanceerd.'

Floortje Smit beschrijft in haar rubriek Pics de gruwelijke inborst van de meeste scenaristen: 'Als al die duistere, gefrustreerde scenaristen ongestoord hun gang hadden kunnen gaan, was Rambo gestorven in First Blood, eenzaam en alleen, na suicide by cop. Dan had bokser Rocky in de eerste film zijn grote eindgevecht expres verknald en met de omkoopsom een dierenwinkel geopend voor zijn vriendin. En dan was The Little Shop of Horrors geëindigd zoals de musicalversie: met een monsterplant die de hoofdrolspelers opeet en die met soortgenoten de wereld verovert.' (+)

Ze heeft een voorkeur voor rollen van vrouwen die hun kwetsbaarheid verbergen achter afstandelijkheid. Zoals in haar laatste film, Phoenix. Een profiel van de Duitse actrice Nina Hoss, die een ongeloofwaardig verhaal geloofwaardig weet te maken. (+)

Sylvia Witteman toog naar het loket burgerzaken voor een nieuw paspoort: 'De pasfotograaf droeg zijn steentje bij door me voor de komende vijf jaar vast te leggen met nat haar en een glimmend rood hoofd (17-jarige dochters worden overigens alleen maar móóier van een regenbui, wist u dat?) en het meisje achter de balie van Burgerzaken zoog er nog een puntje aan door me argwanend te vragen of ik werkelijk 'nog steeds' één meter zeventig lang was.' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden