Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: bij de relschoppers in de Schilderswijk, kipkluiven op het Binnenhof en Dirk Kuijt keert terug bij Feyenoord.

Redactie
Vrouwen op het strand in Dubai. Beeld AFP/Getty Images
Vrouwen op het strand in Dubai.Beeld AFP/Getty Images

Nacht na nacht staan relschoppers en politie tegenover elkaar in de Haagse Schilderswijk. Het is de verzamelplaats van woede, met dank aan het verleden, whatsapp en de ramadan. Verslaggever Maarten Zeegers was woensdagavond in de Schilderswijk. 'Het is volgens hem de enige manier. 'Praten lost niets op. Ze luisteren toch niet. Eens een blanke blijft altijd een blanke. We moeten opkomen voor onze rechten. Anders wordt het hier net een tweede Amerika.' (+)

Twee jongens op een scooter in de Schilderswijk. Beeld Freek van den Bergh
Twee jongens op een scooter in de Schilderswijk.Beeld Freek van den Bergh

Warmterecords sneuvelen met bosjes deze week. Zo werden woensdagnacht en donderdag respectievelijk de warmste nacht (24,1 graden) en warmste julidag ooit (37,3 graden) gemeten. Toch lijkt het te verschillen hoe we die hitte ervaren. Hoe komt dat? (+)

null Beeld ANP
Beeld ANP

De kipkluiven op de jaarlijkse barbeque in Nieuwspoort smaakten de Haagse politici weer goed. De politici zijn geen mensen die feestvierend de vakantie inluiden. Het is alsof ze zijn overgegaan naar de volgende klas, maar echt spectaculair was het voorbije jaar niet. Niemand blonk uit met negens en tienen. (+)

VLNR Diederik Samsom (Pvda) in gesprek met Kees van der Staaij (SGP) en Steven van Eijck (oud LPF) tijdens de traditionele barbecue in in Nieuwspoort. Beeld Freek van den Bergh
VLNR Diederik Samsom (Pvda) in gesprek met Kees van der Staaij (SGP) en Steven van Eijck (oud LPF) tijdens de traditionele barbecue in in Nieuwspoort.Beeld Freek van den Bergh

Asha ten Broeke schrijft over de uitspraken die kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings deed in een interview in de Volkskrant van afgelopen woensdag. De Pauw Gerlings pleitte voor een nieuwe wet die binnenbaarmoederlijke vruchtjes moet behoeden wanneer de moeder rookt of drinkt, bijvoorbeeld door gevangenisstraf. 'Maar laten we ook niet vergeten dat stevig roken en dito drinken vaak verslavingsgedrag is, dat verslaving een ziekte is, en dat we eigenlijk vonden dat dat zieke mensen hulp moesten krijgen, geen straf.' (+)

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zeeschilderen is een vak apart, sommige kunstenaars zijn eraan verslingerd. 'De zee is van mijn!', zei Mesdag al. Vier tentoonstellingen tonen de oude en de nieuwe zee in al haar facetten. Stefan Kuiper definieert de vijf artistieke kenmerken van het zeeschilderen. (+)

Harold Schouten, Branding, 2013. Beeld Harold Schouten
Harold Schouten, Branding, 2013.Beeld Harold Schouten

Dirk Kuijt was Feyenoorder van 2003 tot 2006. Hij won geen prijs, maar veroverde wel de harten van de fans. Donderdag keerde hij terug op het trainingsveld, nog altijd ambitieus. (+)

Na zijn eerste training gaat Dirk Kuijt met tientallen fans op de foto. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Na zijn eerste training gaat Dirk Kuijt met tientallen fans op de foto.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

De Limburgse band Rowwen Hèze bestaat dit jaar dertig jaar: tijd voor een terugblik met leadzanger Jack Poels. 'Zoals Bennie Jolink van Normaal zingt in het liedje Deurdonderen: gewoon deurdonderen. Ik heb liever dat mensen ons zien als een bandje dat voortkabbelt en veel succes heeft. Dat beeld vind ik fijner dan het beeld van een band die steeds vergadert en verbeten probeert in beeld te blijven.' (+)

Jack Poels. Beeld Frank Ruiter
Jack Poels.Beeld Frank Ruiter

Peter Buwalda leest Suzy voor uit De wereld van Godfried Bomans, een boek van Jeroen Brouwers. Het verhaal komt hem wel erg bekend voor. 'Dat verhaal ken ik', zei Suzy. 'Je hebt het al een keer in een column verteld.' Ik knikte langzaam. 'Maar dan anders. Over de vader van F. Bordewijk, namelijk. En opgetekend door Willem Frederik Hermans.' (+)

Godfried Bomans. Beeld ANP
Godfried Bomans.Beeld ANP

U dacht dat u het warm had. Zoals fotoredacteur Frank Schallmaier ontdekte, zijn er strandbezoekers van wie we ons alleen kunnen voorstellen hoe warm ze het hebben. We kunnen dat zielig vinden, boos worden om verzonnen goden die dit van de mens zouden vragen, lachen om de Peter de Wit-achtige absurditeit. Maar is het niet ook bemoedigend dat strandpret er is voor iedereen?

Dubai. Beeld AFP/Getty Images
Dubai.Beeld AFP/Getty Images

Het zal misschien de hitte zijn, maar Aaf Brandt Corstius wordt woedend van de reclames van Karvan Cévitam GO. 'Het idee is dat je dat piepkleine flesje limonade in je handtas meeneemt, samen met een fles water, en dat je onderweg dan ineens besluit: ik heb genoeg van water, ik knijp een beetje siroop in mijn flesje. 'Waarom heb je thuis niet gewoon limonade gemaakt, meid?' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden