Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: de stemming op het Binnenhof over de Rembrandt-schilderijen slaat om, fotograaf Jan Dirk van der Burg bundelde tweets van bekende en onbekende Nederlanders en natuurgebied Heumensoord wordt een asielzoekerscentrum.

Redactie
Matrassen worden bij de paviljoens gebracht in Heumensoord. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Matrassen worden bij de paviljoens gebracht in Heumensoord.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Rembrandt

'Dat vaste Nederlandse onderkomen van de twee Rembrandts, dat hoeft niet per se het Rijksmuseum te zijn.' De woorden zijn van Emile Roemer, fractieleider van de SP. Ze geven goed weer dat op het Binnenhof de stemming over de portretten van Maarten Soolmans en Oopjen Coppit is omgeslagen.

De portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt. Beeld ANP
De portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt.Beeld ANP

Dodental loopt op

Het aantal Iraanse pelgrims dat is doodgedrukt bij de bedevaart naar Mekka is opgelopen naar 464 meer dan twee keer zoveel als aanvankelijk gedacht. Dat hebben donderdag de staatsmedia in Teheran gemeld. De Iraanse autoriteiten hebben de hoop opgegeven dat de vermiste pelgrims uit eigen land nog in leven zijn.

Een Iraanse vrouw omhelst haar moeder die bij de bedevaart in Mecca was. Beeld EPA
Een Iraanse vrouw omhelst haar moeder die bij de bedevaart in Mecca was.Beeld EPA

Smerige stad

Parijs is een mooie, maar vaak smerige stad. De stoepen liggen bezaaid met peuken, in het pittoreske Canal Saint-Martin drijft op mooie zomerdag vol lege chipszakken, blikjes en plastic bierverpakkingen, over de trottoirs lopen donkere urinesporen, alsof de stad elke nacht doorkruist wordt door gigantische naaktslakken.

Sigarettenpeuken in de goot in Parijs. Beeld AFP
Sigarettenpeuken in de goot in Parijs.Beeld AFP

Russische bombardementen

Met de Russische bombardementen op gematigde rebellen lijkt een oplossing in Syrië verder weg dan ooit, schrijft Bert Lanting in het Commentaar.

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld EPA
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld EPA

Tweets in boekvorm

Fotograaf Jan Dirk van der Burg verzamelde twitterberichten van bekende en onbekende Nederlanders en maakte er ouderwetse boeken van. Wat gebeurt er met tweets en twitteraars als ze zijn onttrokken aan de genadige vluchtigheid van het medium? (+)

null Beeld Jan Dirk van der Burg
Beeld Jan Dirk van der Burg

Formule 1

Racefederatie FIA heeft regelwijzigingen goedgekeurd die aanpassingen aan de uitlaten van Formule 1-auto's mogelijk maken. Daarmee moet vanaf volgend seizoen het lawaai terugkeren in de raceklasse die de afgelopen jaren werd bekritiseerd om het 'te zachte' motorgeluid.

Twee sjeiks op de tribune tijdens de GP van Bahrein in 2008, toen oordopjes nog noodzakelijk waren rond het circuit. Beeld EPA
Twee sjeiks op de tribune tijdens de GP van Bahrein in 2008, toen oordopjes nog noodzakelijk waren rond het circuit.Beeld EPA

Marian Mudder

Haar rol in de toneelversie van Fatal Attraction is een keerpunt voor actrice en schrijfster Marian Mudder (57). Ze is herrezen uit het niemandsland. V legt de Mudder dilemma's voor. (+)

Marjan Mudder. Beeld Frank Ruiter
Marjan Mudder.Beeld Frank Ruiter

Peter R. de Vries

Peter Buwalda mailt Peter R. de Vries dat hij zijn commentaren 'prima besteed omroepgeld' vindt. Twee dagen later zitten ze toevallig samen bij Pauw. 'Peter R. de Vries van wie ik nu dus officieel fan was, besefte ik moest als eerste aan de bak. Hij analyseerde Volkert-gate en het klonk weer prima, daar niet van, maar ik vroeg me toch af of De Vries extra druk ervoer nu hij wist dat ik hem zo goed vond. Hij kapittelde het geschutter op Justitie en hoe het mogelijk was dat minister Van der Steur op zo'n gevoelig dossier niet wist wat er wel en niet bekokstoofd was.' (+)

Peter R. de Vries. Beeld ANP
Peter R. de Vries.Beeld ANP

Vluchtelingen op de Olympus

Natuurgebied Heumensoord is verbouwd tot azc. Vandaag nemen de eerste asielzoekers hun intrek in de 'paviljoens'. Met z'n achten bij elkaar, voor ieder een bed en een kast met slot. (+)

null Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Vertraging

Aaf Brandt Corstius weigert te zeuren over treinen die niet rijden of vertraging hebben. 'Dus toen er werd omgeroepen dat de trein niet verder reed in verband met een aanrijding met een dier, stelde ik me op het perron van Utrecht Centraal zo rustig mogelijk op en wachtte. Mindful, zou ik haast willen zeggen.' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Pushbericht

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden