Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: een nieuw leven in de Bourgogne, André van Duin stopt met dijenkletsen en reizen door het Tokio van Haruki Murakami.

Agnes Roeleveld in haar kaaswinkel in Moulins-Engilbert.Beeld Hans Heus

Bourgogne

Het is hard werken voor een veel lager inkomen dan ze gewend waren. Toch stijgt het aantal Nederlanders dat een nieuwe leven begint in de Bourgogne. En Frankrijk is er blij mee. (+)

Het dorpje Saint Père in de Morvan, gezien vanuit Vézelay.Beeld Julian Elliott/HH

Opschudding in Spanje

Een verhitte stemming rond de verwijdering van koninklijke beeltenissen in de raadszaal van Barcelona en een Catalaanse regiopresident die de waarschuwende woorden van de Spaanse vorst negeert. Het hoogste lokale gezag in Catalonië zorgde de afgelopen dagen voor opschudding door de staatsrechtelijke basis van Spanje in twijfel te trekken.

Een buste van de voormalig koning van Spanje Juan Carlos in een kartonnen doos in het gemeentehuis van Barcelona.Beeld AFP

Rampscenario

Drie meter zeespiegelstijging, nog deze eeuw. Bloeiende kuststeden die in een paar decennia onleefbaar worden. Megastormen. Volksverhuizingen. Economische chaos. Wetenschappers wereldwijd zijn onthutst over het rampscenario dat oud-NASA klimaatbaas James Hansen in een nieuw, meer dan 150 pagina's dik artikel schetst. Zij het niet om de voorspelde rampen, als wel om Hansens besluit om diezelfde collega's te passeren en eerst naar de media te lopen.

Het Cachet II meer in Zuid-Chili. Op de onderste foto is het meer in korte tijd leeggestroomd. Volgens wetenschappers smelt de gletsjer die het water tegenhoudt als gevolg van klimaatverandering.Beeld AFP

Iran

Paul Brill schrijft deze week over het Iraanse atoomakkoord. Volgens hem maakt het akkoord hoe je het ook wendt of keert Iran tot een sterkere partij in de regio. President Obama en minister Kerry zijn zich daarvan bewust en nemen dat nadeel op de koop toe, schrijft hij. (+)

De Amerikaanse president Barack Obama en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.Beeld EPA

Serieuze rol

Na vijftig jaar stopt André van Duin met dijenkletsen. 'Het is leuk geweest en ik ben er trots op.' Voor het eerst speelt hij een serieuze rol op het toneel. Hoe bevalt zijn nieuwe rol? En hoe de nieuwe wereld die hij daarmee betrad? (+)

André van Duin.Beeld Stephan Vanfleteren

Alpe d'Huez

Een nymfomane vrouw, zegt Peter Winnen over Alpe d'Huez, waar hij twee keer als eerste bovenkwam. Mart Smeets gruwt nog van de fans die op de NOS-auto's dansten. Over de berg die zo veel losmaakt. (+)

De Hollandse bocht 7 op de Alpe d'Huez.Beeld ANP

Mooiste terrassen

Eva Hoeke zoekt de mooiste terrassen van Nederland. Haar gast buigt zich over de spijzen. Vandaag: met schrijfster en columniste Sylvia Witteman naar tHuis aan de Amstel, aan de rand van Amsterdam. (+)

tHuis aan de Amstel.Beeld Jeroen Hofman

Vakantieliefde

Zes Volkskrant-auteurs schrijven voor V Zomer over hun vakantieliefde. Deze week: Arnon Grunberg over Veronika S. uit Luzern. We bezwoeren dat we elkaar snel weer zouden zien, want we hielden een beetje van elkaar. De liefde, een andere vorm van ternauwernood overwonnen wanhoop. (+)

Arnon Grunberg in 2005.Beeld .

Het Tokio van Murakami.

De beroemdste Japanse schrijver brak met veel tradities en regels van zijn cultuur. Olaf Tempelman trekt door het Tokio van Haruki Murakami, als een van zijn personages. (+)

Een 'salaryman' passeert in de wijk Nakameguro een muurschildering van bloesem.Beeld Sanne de Wilde

1940

Remco Campert schrijft deze zomer zes vakantieverhalen. Deze week: Bart en zijn vriendje Kees gaan kamperen in de zomer van 1940. (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Remco Campert.Beeld Berto Martinez
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden