Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: de verpleegkundige die in Waalwijk werd doodgeschoten had aangifte gedaan wegens bedreiging, het conflict in het oosten van Oekraïne laait weer op en het succes en de ondergang van Amy Winehouse.

Redactie
Amy Winehouse in 2007. Beeld ap
Amy Winehouse in 2007.Beeld ap

Inschattingsfout

De 28-jarige verpleegkundige die in Waalwijk werd doodgeschoten, had aangifte gedaan van bedreiging en gemeld dat haar ex over een vuurwapen zou beschikken. Toch deed de politie niets - een inschattingsfout die vaker voorkomt (+)

Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Linda uit Zevenbergen werd doodgeschoten. Beeld ANP
Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Linda uit Zevenbergen werd doodgeschoten.Beeld ANP

Oorlog Oekraïne

De oorlog in het oosten van Oekraïne laait weer op. De afgelopen dagen hebben zich felle gevechten afgespeeld langs de frontlinie. Volgens de Oekraïense autoriteiten probeerden de pro-Russische rebellen eerder deze week een doorbraak te forceren ten zuiden van het rebellenbolwerk Donetsk. De Europese Unie heeft haar zorgen uitgesproken over de escalatie van het geweld.

Oekraïense militairen bij hun tanks in de buurt van Ghytomyr in Oekraïne. Beeld AFP
Oekraïense militairen bij hun tanks in de buurt van Ghytomyr in Oekraïne.Beeld AFP

Bloed aan de masten

Als de Chileense viermaster Esmeralda volgende week tijdens Sail door de Amsterdamse wateren glijdt, gaan bij een aantal mensen op de kades de nekharen overeind staan. Het zijn Nederlandse Chilenen, wiens gezinnen in de jaren '70 zijn gevlucht voor het regime van dictator Augusto Pinochet. Zij weten wat veel dagjesmensen niet zullen weten: Esmeralda heeft bloed aan haar masten. (+)

Het Chileense schip, de Esmeralda. Beeld EPA
Het Chileense schip, de Esmeralda.Beeld EPA

Imtech

Banken en overheden hebben geen schuld aan het faillissement van installatiebedrijf Imtech, schrijft Xander van Uffelen in het Commentaar.

null Beeld anp
Beeld anp

Liedjes in de studio

De aangrijpende documentaire Amy laat het succes en de ondergang zien van een van de beste popsterren van deze eeuw. Optreden deed haar weinig, voldoening haalde ze uit liedjes maken in de studio. Was ze daar maar langer gebleven.

Toverhakbal

Als een veldspeler een doelpunt maakt als de toverhakbal van Martin Hansen, ondergaat die treffer een mondiaal huldebetoon. Maar Hansen is een doelman, normaliter de slechtste voetballer van het veld. De opwinding is daardoor nog veel groter; alleen al op YouTube was de goal woensdag goed voor 1,5 miljoen hits. (+)

Dode wasbeer

Levende wasberen laten zich niet zien. Hebben wij dat ergens aan verdiend? vraagt Nico Dijkshoorn zich af. 'Nog nooit heb ik een levende wilde wasbeer gezien. Nergens eigenlijk. In Spanje, ook nog nooit een levende wasbeer gezien. Italië: je ziet ze niet. Alleen in Peru maken ze deel uit van het dagelijks leven. Staan ze opeens naast je bij de slager, voor 2 ons dungesneden rosbief.' (+)

Een wasbeer in een dierentuin in Duitsland. Beeld AFP
Een wasbeer in een dierentuin in Duitsland.Beeld AFP

Cabriorijders

Cabriorijders beschrijven het rijden met open dak vaak in lyrische clichés. Blik was sceptisch, maar probeerde er twee. Is er inmiddels geloof in het cabriogevoel? (+)

De Citroën DS3. Beeld .
De Citroën DS3.Beeld .

Amy Winehouse

De documentaire Amy grijpt de kijker steeds steviger bij de strot en roept belangrijke vragen op. Kapadia betoogt met veel overtuigingskracht dat niemand genoeg heeft gedaan om Winehouse te redden. Pauline Kleijer geeft de film vier sterren.

Amy Winehouse in april 2007 met een foto van haar toenmalige vriend Blake Fielder-Civil. Beeld Jennifer Rocholl
Amy Winehouse in april 2007 met een foto van haar toenmalige vriend Blake Fielder-Civil.Beeld Jennifer Rocholl

Hangmat

Sylvia Witteman wil in de hangmat een oude meisjesboek, De blijde stilte, gaan lezen, maar dat loopt iets anders dan gepland. 'Toen ik weer bijkwam lag ik in de brandnetels onder de losgeschoten hangmat, kreunend en happend naar adem. Stripfiguren zien in zo'n geval sterretjes, spiraalvormige lijnen en, wat mij altijd bevreemd heeft, ook wel brandende kaarsjes rond hun hoofd, waarna ze onmiddellijk weer wegrennen om ergens een misstand te bestrijden. Van dat alles was bij mij geen sprake. Het vogeltje zei 'Wiep!', dat wel. Toen werd alles, geheel volgens het boekje, zwart. Nu ga ik dood, dacht ik.' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

undefined

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden