Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: de herdenking van de ramp met de vlucht MH17, de Pier in Scheveningen en een interview met zangeres Shirma Rouse.

Redactie
Jazz-zangeres Shirma Rouse. Beeld Stephan Vanfleteren
Jazz-zangeres Shirma Rouse.Beeld Stephan Vanfleteren

De herdenking van de vliegramp met vlucht MH17

'Vliegen was de grote passie van mijn man, een droom die werkelijkheid werd.' Zo begint Asmaa Aljuned haar verhaal over de Maleisische copiloot van vlucht MH17. Ze vertelt hoe ze haar echtgenoot smeekte te stoppen met zijn werk, toen in het voorjaar van 2014 het vliegtuig van Malaysia Airlines vlucht MH370 spoorloos verdween. (+)

'Plus'-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Mark Rutte spreekt tijdens de herdenking van de ramp met vlucht MH17. Beeld anp
Mark Rutte spreekt tijdens de herdenking van de ramp met vlucht MH17.Beeld anp

De Pier in Scheveningen

Gras op het terras van het voormalig Van der Valkrestaurant, rottende planken op het bovendek, een hoop roest dat het wit-blauwe stalen eiland moet voorstellen waar ooit de Jules Verne-tentoonstelling 'Twintigduizend mijlen onder de zee' te bewonderen was: zo troffen vastgoedbedrijf KondorWessels en DanZep Hotels BV de Scheveningse pier vorig jaar november aan. Eind 2013 werd hij gesloten, omdat de veiligheid van de bezoekers na jaren van achterstallig onderhoud niet meer te garanderen was. Toch zagen de bedrijven er brood in, en telden er 3 miljoen euro voor neer. Vandaag heropent de pier. Met veilig bovendek en vertrouwen in de toekomst. (+)

De Pier gaat weer open voor publiek na renovatie. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De Pier gaat weer open voor publiek na renovatie.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Bij de voedselbank schamen de armen zich voor elkaar

Ana van Es beschrijft, vandaag voor het laatst, hoe de Griekse crisis ingrijpt in het leven van provincieplaats Drama. 'Op de dag dat ik de voedselbank van Drama bezocht, werd ik gewaarschuwd door verkoper Alexandros Sidiropoulos: probeer Griekenland niet te begrijpen. Jij bent Nederlands, dat gaat je niet lukken.' (+)

Bulgaars gezin wacht op de trein op het verwaarloosde station van Drama. Beeld Io Cooman
Bulgaars gezin wacht op de trein op het verwaarloosde station van Drama.Beeld Io Cooman

Va-banque-politiek wordt duur betaald

Paul Brill in zijn column: 'Ruim een halve eeuw geleden moest een kleine trotse natie met een roemrijk verleden buigen voor de internationale machtsverhoudingen. Ik heb het over Nederland en de Nieuw Guinea-kwestie.' Brill brengt deze episode in herinnering omdat de Nederlandse ervaring toentertijd een raakvlak heeft met wat Griekenland nu overkomt. (+)

Deelnemers aan een herdenking in Den Haag, 2011. Het was toen 50 jaar geleden dat Nederland het eiland een eigen vlag en een volkslied gaf. Beeld anp
Deelnemers aan een herdenking in Den Haag, 2011. Het was toen 50 jaar geleden dat Nederland het eiland een eigen vlag en een volkslied gaf.Beeld anp

Shirma pakt haar shine

Shirma Rouse stapte dit jaar definitief op de voorgrond. Als jazz-zangeres, want dat is ze, onder veel meer. Dus waarom bleef ze zolang de achtergrondzangeres die anderen liet stralen? 'Wacht even. Ik zie het ineens. Dit is bizar.' De lange reis van een Antilliaanse met ambitie. (+)

Shirma Rouse. Beeld Stephan Vanfleteren
Shirma Rouse.Beeld Stephan Vanfleteren

Waar blijft de mannenpil?

Ooit werden ze bejubeld als doorbraak, nu horen we er opvallend weinig meer van. V Zomer Magazine duikt 'revolutionaire' uitvindingen op uit de vergetelheid. (+)

null Beeld
Beeld

Het potje van de groep

Ionica Smeets beantwoordt zomerse vragen: Het lijkt zo lekker handig om bij een groepsreis allemaal evenveel geld in een grote pot te stoppen en daaruit de gezamenlijke uitgaven te betalen. Maar dan gaat iemand een keer niet mee op een uitje of betaalt een ander even snel een lunch uit eigen zak... Dus hoe verdeel je de kosten op een groepsreis? Want er volgen al snel rekentoestanden zoals in het klassieke raadsel over de ontbrekende dollar. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Oleg Tinkov

Mysterieus. Controversieel. Flamboyant. Miljardair. Onpeilbaar. Oleg Tinkov, de Russische eigenaar van de Tinkoff-Saxo-wielerploeg, is alles. Behalve saai. (+)

Oleg Tinkov, de eigenaar van de Tinkoff-Saxo wielerploeg bij de teambus van Tinkoff Saxo in gesprek met Alberto Contador. Beeld Klaas Jan van der Weij
Oleg Tinkov, de eigenaar van de Tinkoff-Saxo wielerploeg bij de teambus van Tinkoff Saxo in gesprek met Alberto Contador.Beeld Klaas Jan van der Weij

Moet je meer zout eten als je zweet?

Lik aan je pols als je flink transpireert en je proeft het: zweet bevat zout. Zout, en vooral het natrium in zout, is essentieel om de vochtbalans in het lijf te regelen en spieren en zenuwen goed te laten werken. Wat gebeurt er als we in de zomerhitte heel erg gaan zweten? Moeten we dan extra zout eten om niet slap te worden? (+)

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

Stoppen met sterk zijn

Griet Op de Beeck in haar column: 'Haar moeder keek een tijdje toe, kneep toen even in de rechterhand van haar dochter en zei, met haar lippen in een streep: 'Sterk zijn, dat moeten we doen.' Ze fronste en gooide er toen nog eens achteraan: 'Sterk', als om er zeker van te zijn dat de boodschap over zou komen. Ze nam nog een slokje van haar thee. Het meisje probeerde rustiger te ademen, dat kon ik zien, maar dat lukte niet meteen. Het tafereel brak mijn hart een beetje.' (+)

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden