Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: pedofilierechtszaak, nieuw schaatsseizoen, Paul de Leeuw.

Beeld EPA

EU heft sancties tegen Wit-Russische president op

Autocraat Aleksandr Loekasjenko is weer welkom. Na vijf jaar heft de Europese Unie de sancties op tegen de Wit-Russische president en 169 van zijn landgenoten. Niet dat Wit-Rusland zich zoveel aangetrokken heeft van Europa's democratische principes, maar dat maakt Brussel steeds minder uit.

Berichtgeving

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

De Wit-Russische president Loekasjenko in 2010.Beeld ANP

'Zondebok Mansveld voorkwam nieuw drama bij het spoor'

Voor haarzelf zal het een late 'beloning' zijn, laat staan een troost. Nog begin deze maand heeft de nu opgestapte staatssecretaris Wilma Mansveld in ieder geval een wezenlijke bijdrage geleverd aan het voorkomen van een nieuw drama bij het vermarkten van het spoor.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Staatssecretaris Mansveld.Beeld ANP

Opstelten, Teeven en Demmink moeten getuigen in pedofiliezaak

Joris Demmink, Fred Teeven en Ivo Opstelten moeten voor de rechter-commissaris verschijnen om te getuigen over een pedofilienetwerk in de jaren tachtig en negentig. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor toegekend. Het verzoek werd ingediend door Bart van Well, een voormalige prostitué.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie voorafgaand de persconferentie waarin hij zijn aftreden aankondigde.Beeld ANP

Elma Drayer: meningen zijn niet verhard, slechts zichtbaarder

'En al die bedreigingen dan? Zelfs dat is geen recent fenomeen. Vraag maar aan Aad Kosto, de oud-staatssecretaris die in 1991 mocht meemaken hoe een heuse bom zijn huis grotendeels verwoestte. Het verschil met nu: heden ten dage komt élke kogelbrief, brandstichting of steen door de ruit volop in het nieuws. En voedt aldus de gedachte dat de samenleving verhardt.' (+)

Inwoners van het dorp Steenbergen die tijdens een bijeenkomst over vluchtelingenopvang 'azc, weg ermee' riepen.Beeld ANP

Zangeres Joanna Newsom: 'Ik ben gewoon een naïeve wereldvreemde tante'

Met haar nieuwe album Divers bewijst de Amerikaanse Joanna Newsom zich definitief als belangrijk singer-songwriter. Haar bijzondere stemgeluid bekoort de een en ergert de ander. (+)

Joanna Newsom.Beeld Annabel Mehran

Schaatsen moet post-olympische kater wegwerken

Het schaatsseizoen kent vandaag een ongewoon begin. Geen Thialf, geen NK afstanden. Wat wel? In Enschede staat de KNSB Cup op het programma, een kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker. (+)

De Lotto Jumbo-ploeg met vooraan Sven Kramer. Van links naar rechts: Sanneke de Neeling, Gerben Jorritsma, Douwe de Vries, Hein Otterspeer, Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens, Wouter Olde Heuvel, Patrick Roest en Roxanne van Hemert.Beeld EPA

Familiebanden staan centraal bij nieuwe generatie theatermakers

Hun vaders, hun moeders, hun eigen zonen en dochters: de huidige generatie theatermakers met een allochtone achtergrond etaleert opvallend vaak de eigen familie. Dat is geen toeval. (+)

Beeld Sanne Peper

Peter Buwalda: 'De binocle', archetypisch voor mijn/het leven

'De drang om destructieve dingen te doen. Couperus overtreft Freud in zeggingskracht. Ik worstel iedere dag met weer een andere verrekijker. O ja, joh? Geef godver... etc.' (+)

Borstbeeld van Louis Couperus, schrijver van 'De binocle'.Beeld ANP

Paul de Leeuw: 'De grenzen sluiten gaat natuurlijk niet'

Hij is gestopt met het vette tv-amusement op zaterdagavond en improviseert nu in het theater. Paul de Leeuw (53) ziet wel wanneer hij naar beneden pleurt. (+)

Beeld Frank Ruiter

Aaf Brandt Corstius: Thee drinken was nog nooit zo ongemakkelijk

Aaf begrijpt niet waarom Pickwick zijn theezakjes ineens bedrukt met vragen:

'Had ik een soort Willy Wonka-reep van de theezakjes ontdekt, het enige Pickwickzakje op aarde dat niet gewoon saai was, maar vergezeld ging van een vraag die heel persoonlijk aan mij gericht was? Ik keek in het doosje theezakjes. Daar bleken alle zakjes voorzien van een eigen vraag en het waren allemaal vragen waarop op geen enkele manier antwoord te geven was, althans niet in de tijd die er staat voor het opdrinken van een kopje thee.' (+)

Beeld Flickr
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden