Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: doping in atletiek, herleefde oerknal, en Dora van der Groen.

Op deze foto de Russische atleten, Mariya Savinova, winnares van het goud op de 800m tijdens de zomerspelen in Londen, en Ekaterina Poistogova (R) winnares van het brons. Tussen hen in coach Vladimir Kazarin. Beeld epa
Op deze foto de Russische atleten, Mariya Savinova, winnares van het goud op de 800m tijdens de zomerspelen in Londen, en Ekaterina Poistogova (R) winnares van het brons. Tussen hen in coach Vladimir Kazarin.Beeld epa

Het grote georganiseerde bedrog van de Russen

In de Russische atletiek leeft de werk- en denkwijze uit de sportieve hoogtijdagen van de Sovjet-Unie voort. Met medeweten van de staat wordt op grote schaal georganiseerd bedrog gepleegd (+). Dat concludeert een speciale commissie van het wereld-antidopingagentschap WADA, die vorig jaar is ingesteld om doping in Rusland te onderzoeken.

Berichtgeving

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

WADA presenteert het rapport. Beeld anp
WADA presenteert het rapport.Beeld anp

Botsende loodkernen laten oerknal herleven in Genève

Het is net niet de echte oerknal, maar heel ver zal deeltjeslab Cern er tussen nu en Kerst niet vandaan zijn. In de LHC-superversneller zoeven vanaf komende week geen protonen meer rond, op zoek naar nog meer Higgsdeeltjes, maar hele loodatomen. Als die frontaal botsen ontstaat een hete soep van deeltjes die een oogwenk na den beginne ook bestaan moet hebben.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Deeltjes spatten weg na frontale botsing van loodatomen. Beeld Alice / CERN
Deeltjes spatten weg na frontale botsing van loodatomen.Beeld Alice / CERN

Postuum Dora van der Groen (1927-2015)

Dora van der Groen, die zondag in Antwerpen op 88 jarige leeftijd is overleden, was zowel in haar vertolkingen van een aantal (film)rollen als docente in alle opzichten uitzonderlijk (+). Haar uiterlijk (klein, vaak gemillimeterd haar, tuniek-achtige kleding, zachte, bedwelmende stem), maar ook de intensiteit van haar acteren en manier van lesgeven waren in alles tamelijk uniek.

Dora van der Groen in 1967. Beeld Paul Dijkstra
Dora van der Groen in 1967.Beeld Paul Dijkstra

Column Ross Douthat

'Zo rond de laatste eeuwwisseling beleefde de VS de meest verontrustende verandering in de sterftecijfers sinds de aidsepidemie (+). Die verandering werd veroorzaakt door drugs, alcohol en zelfmoord en voltrok zich voornamelijk onder oudere, laagopgeleide blanken.'

null Beeld anp
Beeld anp

De intrigerende documentaires van Errol Morris

De films van IDFA-hoofdgast Errol Morris zijn koppige zoektochten naar de waarheid (+). Kevin Toma ontleedt zijn originele en intrigerende werkwijze. Kent u de Interrotron al?

Errol Morris Beeld getty
Errol MorrisBeeld getty

Het olympische huis van Nederland in Rio

In de Rua Candido Gaffree staat een huis (+). Het is wit gepleisterd en heeft een kleine voortuin met drie struiken. De blauwe poort is altijd op slot. De werkster is aan het werk in het slaapgedeelte boven de garage vol fietsen. Onder twee zeilen staat een grote tuintafel, naast een grill, een onmisbaar Braziliaanse accessoire

Mensen voetballen op het strand van Rio de Janeiro Beeld anp
Mensen voetballen op het strand van Rio de JaneiroBeeld anp

Hoe komen we in 2050 aan ons voedsel?

Wat eten we over 35 jaar? Het is een gerechtvaardigde vraag met een wereldbevolking die rond 2050 tegen de 10 miljard bewoners loopt. Dat we aan de meelwormen en de zeewieren moeten, is niets nieuws. Maar als eenderde van de huidige 7 miljard aardbewoners nu al ondervoed is en het landbouwareaal niet berekend lijkt op een veel hogere productie, dan zijn voedseloorlogen onafwendbaar (+).

null Beeld Maarten Remmers
Beeld Maarten Remmers

Op het tweede gezicht

Als scholier was hij 'een mannetje aan de rechterkant'. Als student 'een opvallende verschijning in de universiteitspolitiek'. En nu oogst Klaas Dijkhoff (34) alom waardering als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (+).

Klaas Dijkhoff is nooit een debutant geweest. Beeld Marcel van den  Bergh / de Volkskrant
Klaas Dijkhoff is nooit een debutant geweest.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

House Rules Holland

Is het de Nederlandse samenleving in het klein? In het tv-programma House Rules Holland verbouwen stellen elkaars huis. Morgen de finale: Amsterdam versus Geleen. De smaakverschillen zijn in elk geval groot (+).

null Beeld Hollandse Hoogte / Bewerkingsstudio V
Beeld Hollandse Hoogte / Bewerkingsstudio V

Column Sylvia Witteman

'In het park stuitte ik op een zogeheten food truck (+). Het idee achter food trucks is aardig; een eenvoudig gerechtje eten bij een kraampje op wielen. In de praktijk voegen die wielen verbazend weinig toe, zodat de affaire meestal neerkomt op een 'artisanaal' broodje kapsones dat 8,95 kost, en dat je staand in de motregen moet opeten terwijl de ambachtelijke ketchup over je kin druipt'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden