Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: Het speelfilmdebuut van Sam de Jong over drie Marokkaanse jochies, geen spreiding van migranten binnen de EU en de oudste films waren niet zwart-wit.

De film Prins gaat over opgroeien in de Amsterdamse Molenwijk. Beeld -

Geen spreiding migranten EU

De verplichte spreiding van asielzoekers over EU-landen op basis van een in Brussel afgesproken verdeelsleutel is van de baan. De Europese regeringsleiders zullen het quotavoorstel van de Europese Commissie vanavond afwijzen. 'Het plan voor door Brussel opgelegde asielquota heeft nooit op steun kunnen rekenen in de lidstaten en dat is niet veranderd', zei een nauw betrokken EU-ambtenaar woensdag. 'Zulke Brusselse quota werken alleen maar contraproductief.'

'Plus'-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Migranten aan de kust in Frankrijk. Beeld ap

Museum Boijmans moet zes films van Bas Jan Ader teruggeven aan weduwe

Museum Boijmans Van Beuningen moet alle zes films die zijn gemaakt door de in 1975 verdwenen kunstenaar Bas Jan Ader teruggeven aan zijn weduwe, de 76-jarige Mary Sue Ader-Andersen.

Het exterieur van Museum Boijmans van Beuningen. Beeld anp

Belgen gelaten onder zoveelste overname: Delhaize kon niet anders

Opnieuw geeft België een kroonjuweel uit handen. Opnieuw wordt een groot en traditierijk Belgisch bedrijf opgeslorpt door een buitenlandse concurrent.

De persconferentie naar aanleiding van de fusie tussen supermarktketens Delhaize Group (Belgie) en Ahold (Nederland). Beeld anp

'De middenklasse is niet langer ontvanger, maar financier van de schatkist'

'Mij gaat het niet om de vraag of het kabinetsbeleid deugt of niet. Ik constateer alleen dat het de PvdA, net als veel andere sociaal- democratische partijen in andere landen, niet meer lukt om keuzes te maken die door hoger en lager opgeleiden gelijkelijk worden gesteund', aldus Wouter Bos. (+)

PvdA-fractieleider Diederik Samsom. Beeld anp

'Als ik met deze jongens mijn speelfilmdebuut maak, moet het iets zijn waar zij ook naar willen kijken'

Met zijn examenfilm vergaarde Sam de Jong al roem. Nu is er zijn onstuimige speelfilmdebuut Prins, met drie Marokkaanse jochies uit Amsterdam-Noord, twee rappers en een paarse Lamborghini. (+)

Sam de Jong. Beeld Daniel Cohen

Een kwestie van 33 centimeter

De waardevolste basketballer van het afgelopen NBA-seizoen, Stephen Curry, is 33 centimeter kleiner dan Rik Smits, de beste basketballer die Nederland heeft voortgebracht: 1.91 om 2.24 meter.

Stephen Curry. Beeld anp

De oudste films waren niet zwart-wit

Leuke vraag voor in de pubquiz: wat was het eerste productiewerk voor vrouwen in de filmindustrie? Antwoord: handmatig films inkleuren. Rond 1895 kon je ze in een Parijs atelier zien zwoegen: honderden dames, voorovergebogen over de filmstroken, priegelend met een penseel met één enkele kamelenhaar. (+)

Beeld uit de Franse film Les six soeurs Dainef, uit 1902. Beeld -

'In 2012 dronk ik elke avond zo'n 2 liter bier'

Daan Heerma van Voss interviewt mensen die werkloos zijn geworden. In de slotaflevering van de serie: ex-politieman Andra Nolte, die hard werd gevloerd door een stresssyndroom. (+)

Andra Nolte: 'Ik was boos, heel boos. Op mijzelf.' Beeld Ivo van der Bent / de Volkskrant

Over liefde en foute vrienden

In zijn speelfilmdebuut Prins vertelt Sam de Jong een bekend verhaal - over opgroeien, eerste liefde en verkeerde vrienden - op een volstrekt originele manier. Alsof hij niet kon kiezen, combineert hij verschillende genres en stijlen: van komedie schakelt De Jong naar melodrama en van sociaal-realisme naar surrealisme. Zo belandt Ayoub van een droogkomisch onderhoud met zijn vrienden plotseling in het nachtmerrieachtige domein van Kalpa, die achter de deur van een garagebox een onwerkelijk privé-slachthuis runt. Gaat dat zien, deze film die vier sterren kreeg.

'Alsof het leven nog niet ­ingewikkeld genoeg is, stuitte ik gisterochtend weer eens op een even ­bespottelijk als hardvochtig obstakel'

'Stel: uw lievelingsnichtje in Vaals heeft succesvol eindexamen gedaan en u wilt de feestvreugde wat extra luister bijzetten met een geldbedrag. U vult haar IBAN in (en wel uiterst zorgvuldig, want bij de minste tikfout valt uw schenking in handen van onverlaten! Daar was vóór invoering van die ellendige IBAN geen sprake van!) plus haar naam, adres en het gewenste bedrag. Tot dusver niets aan de hand', aldus Sylvia Witteman. (+)

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden