Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: De nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf, boze Taiwanese studenten en hardloopster Sifan Hassan.

Hardloopster Sifan Hassan: 'Ik heb na de wedstrijd een papiertje gepakt en opgeschreven: Am I a lucky one? Heb ik geluk gehad? Of heb ik echt talent?' Beeld Ernst Coppejans

Gaat Paul Jansen de crisis bij De Telegraaf oplossen?

Paul Jansen, de politiek commentator die twee weken geleden al werd genoemd als opvolger van Sjuul Paradijs, is definitief benoemd tot hoofdredacteur van De Telegraaf, de grootste krant van Nederland. Hij heeft tot 1 september de tijd om zich te oriënteren op deze 'zware opgave', zoals hij zijn taak zelf noemde op BNR Nieuwsradio. Wat staat hem te wachten? En hoe gaat hij de crisis bij de krant bezweren? (+)

'Plus'-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Paul Jansen. Beeld anp

Wapenindustrie Rusland overtreft westerse concurrentie

De Russische defensie-industrie lijkt maar weinig last te hebben van de sancties die het Westen instelde wegens de annexatie van de Krim en de rol van Rusland bij de oorlog in Oekraïne. Volgens het Amerikaanse vaktijdschrift Defense News hebben Russische wapenbedrijven vorig jaar veel betere resultaten geboekt dan hun westerse rivalen.

Een BUK-raket. Beeld epa

Studenten bestormen ministerie Taiwan uit woede over geschiedenisboeken

Honderden woedende studenten hebben het Taiwanese ministerie van Onderwijs bestormd uit woede over een plan voor wijzigingen in de lesboeken geschiedenis op middelbare scholen. Ze vinden dat de voorgenomen herziening te veel aandacht besteedt aan goede relaties met het Chinese vasteland. Een twintigjarige leider van de protestbeweging pleegde donderdag zelfmoord, nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd wegens zijn rol bij eerdere protesten.

Boze studenten bij het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Beeld ap

Boer en markt

Waar boze Franse en ook Belgische boeren snelwegen blokkeren vanwege de lage prijzen voor hun melk en vlees, zijn de Nederlandse veehouders nagenoeg stil. Dat is opmerkelijk, aangezien ook de Nederlandse boeren kampen met de mondiale prijsdalingen voor melk, vlees en landbouwproducten. Het siert de Nederlandse boeren - die lang gepleit hebben voor afschaffing van melkquota en invoering van meer vrije markt - dat zij nu het tegenzit niet meteen in actie komen, schrijft Xander van Uffelen in het commentaar. (+)

Actievoerende Franse boeren halen een vrachtwagen met fruit leeg op de A36 tussen Sochaux en Besançon. Beeld afp

'Ik was boos. Heel erg boos'

Ze loopt wereldtijden, maar traint er niet hard voor. Ze wil een goede moslim zijn, maar bij haar sport kan je geen hoofddoek dragen. De bijzondere innerlijke strijd van Sifan Hassan, die op haar 15de uit Ethiopië vluchtte en nu voor Nederland de ene na de andere medaille haalt. 'Ik was erg boos. Heel erg boos. Héél erg boos. Hahaha.' (+)

Sifan Hassan. Beeld Ernst Coppejans

'Ik ben niet bang'

Een werkpaard, maar geen groot talent. Vond ze zelf ook. Tot de Franse coach Barnier Femke Heemskerk wakker schudde. Nu voert ze de wereldranglijst aan op de 100 en 200 vrij. Vanaf zondag jaagt ze op een individuele medaille op de WK in Kazan. (+)

April 2015. Femke Heemskerk zwemt een Nederlands record op de 200 vrij. Beeld anp

IJs is een vrolijk product

Dordtenaar Riccardo Talamini opende de ene ijssalon na de andere, maar zijn imperium brokkelde sneller af dan hij het opbouwde. Anneke Stoffelen tekende met alle betrokkenen het verhaal op van een duizelingwekkende chaos. (+)


Een Talamini in Zwolle, 2008. Beeld Fotobureau Uijlenbroek

Kruistocht tegen gluten

We voelen ons beter door glutenvrij brood en andere 'vrij van'-producten. Echt. Terwijl slechts weinigen een voedselallergie hebben. Over placebo- en nocebo-effecten. (+)

Beeld -

Welke boeken neemt Jesse Klaver mee op vakantie?

Niet de politiek houdt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver van het lezen, maar zijn jonge zoontje. In zijn politieke agenda vindt Klaver altijd wel een momentje om 'even snel wat hoofdstukjes te lezen'. Vooral veel non-fictie, functionele boeken die zijn werk 'inzicht en verdieping' kunnen geven. Zoals No Time van Naomi Klein, De limieten van de markt van Paul De Grauwe, 'o, en Thomas Piketty natuurlijk', Kapitaal in de 21ste eeuw, Klavers lijfboek. (+)

Jesse Klaver. Beeld Sanne De Wilde

De mythe van het 'Duitse dictaat'

'Wellicht is de Europese saamhorigheid gebaat bij een robuuster debat in Duitsland, schreef historicus Timothy Garton Ash onlangs. Aardig bedacht, maar ik durf te wedden dat we ons toch ook weer grote zorgen gaan maken over de Duitse stabiliteit als het debat echt robuust wordt. Democratisch-Republikeinse twisten in Berlijn? Nee, liever niet.', aldus Paul Brill. (+)

Angela Merkel. Beeld reuters

Volkskrant Select

Volkskrant Select als aparte app houdt op te bestaan. Maar niet getreurd: de liefhebber kan nog altijd om tien uur 's avonds een voorproefje van de krant krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden