Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: een leegstaande koepelgevangenis in Arnhem, miljonairskoppel geeft natuurparken weg en Woody Allen de vrouwenliefhebber.

De sterrenhemel aan de Carretera Austral (Zuidelijke Weg) in Chili. Beeld Hilde Harshagen

Bouwkundig topstuk, 245 kamers, wie biedt?

De Koepelgevangenis in Arnhem staat sinds vrijdag leeg. Het imposante gebouw staat te koop, maar de vraag is welke functie het kan krijgen. Toen in 1883 aan de westkant van Arnhem de bouw begon van een hypermoderne gevangenis was er gedoe - ook toen al - over geld en uiterlijk vertoon. Rechters legden destijds op grond van een nieuw Wetboek van Strafrecht zwaardere straffen op en er was daardoor behoefte aan meer cellen. Maar moest er bij het nieuwe complex, toen nog ver buiten de stad, werkelijk zo'n imposante en dus dure entree komen, vroegen de lokale critici zich af.

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Koepelgevangenis Haarlem. Beeld anp

Ook prominente Democraten keren zich tegen Iran-akkoord

Een tegenslag voor president Obama in zijn gevecht om het nucleaire akkoord met Iran goedgekeurd te krijgen door het Amerikaanse Congres: de New Yorkse senator Charles Schumer heeft zich uitgesproken tegen de overeenkomst. Hij is een van de prominentste Democraten in Washington. De mogelijkheid bestaat nu dat nog twijfelende partijgenoten zijn voorbeeld volgen.

De New Yorkse senator Charles Schumer heeft zich uitgesproken tegen de overeenkomst. Beeld ap

Aan Androids grootste bedreiging valt niet veel te doen

Tijdens een onderzoek bleek de beveiliging van besturingssysteem Android niet veel voor te stellen. Vijf vragen over wat de grootste bedreiging van het bedrijf genoemd wordt.

Beeld reuters

De risico-regelreflex

'Haaksbergen heeft het geweten. Vorig jaar september liep de stunt met de monstertruck zodanig uit de hand, dat er drie doden en 28 gewonden te betreuren waren. Sindsdien is het bijna onmogelijk geworden om in Haaksbergen en wijde omgeving een evenement te organiseren', aldus Hans Wansink in het commentaar. (+)

De monstertruck in Haaksbergen. Beeld anp

Waarom een miljonairskoppel natuurparken weggeeft

De Amerikanen Doug en Kris Tompkins verdienden een fortuin met de buitensportmerken The North Face en Patagonia. Nu bouwen ze natuurparken in Chili en Argentinië, die ze weggeven aan de overheid. 'Als je doorhebt hoe de mens de natuur afbreekt, dan heb je de morele plicht in actie te komen.' (+)

Plus

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

Een gaucho aan de Carretera Austral. Beeld Hilde Harshagen

Wat valt er nog te halen in de Eredivisie?

De eredivisie trapt dit weekeinde af. De competitie heeft de zorgen. Het is een opleidingsinstituut waar de talenten vertrekken nog voor ze examen hebben gedaan. Een divisie gevangen tussen opleiden en presteren.

De Adelaar van Vitesse kijkt met zijn scherpe blik naar de nieuwe groep spelers die nu weer voor de club spelen. Marvelous Nakamba uit Zimbabwe is een van de nieuwe basisspelers. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Vrouwen willen toch altijd graag lief gevonden worden'

Een nieuwe film en een omvangrijk retrospectief: in Nederland is dit de zomer van Woody Allen. Hier duiden professionals zijn genialiteit. Theatermaakster Laura van Dolron over Allen de vrouwenliefhebber. (+)

Diane Keaton en Woodie Allen. Beeld -

Zomerse bieren voor onder een zakkende zon

Warme dagen, koele bieren. Kenner Raymond van der Laan koos er uit het immense aanbod zes die zich prima voelen onder een hete, langzaam zakkende zon. Plus de alternatieven voor als die ene net uitverkocht is. (+)

Beeld -

Reis naar het einde van de wereld

Olaf Koens vertrekt naar Siberië: 'In het portiek van het appartement waar ik logeer, ligt een dronken man. Een Tsjoektsja. Zijn ronde gezicht heeft door de drank bijna de vorm van een perfecte cirkel gekregen. Hij verontschuldigt zich. 'Ik kan er niets aan doen', zegt hij. 'Het zit in mijn bloed. Ik bedoel, wij Tsjoektsja kunnen niet drinken. We missen een gen, of iets. Heb je 100 roebel voor me?' De man wordt later door een kennis naar huis gedragen. Iedereen kent elkaar, iedereen groet elkaar en iedereen helpt elkaar. Een unicum in Rusland.' (+)

Een poolhond scharrelt tussen de vierkanten plakken walvishuid op het strand van ­Lorino. Beeld Joeri ­Kozyrev

Iedereen in therapie

'Ik heb van zo veel spijt. Niet dat ik in hoekjes ga zitten huilen om wat niet is geweest, maar als ik terugkijk zijn er nogal wat dingen die ik beter anders had gedaan. En verder ben ik het levende bewijs van de stevige verandering waartoe een mens in staat is. Niet dat ik zomaar heb beslist om plots iemand totaal anders te worden, maar ik ben eindelijk eens gaan samenvallen met die versie van mezelf die ik wilde zijn, en al het goeie in mijn huidige leven is daar het gevolg van.' De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck overpeinst een zomer lang zaken die ze liever eerder had geweten. (+)

Een fragment uit de televisieserie In Therapie. Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden