Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: helmplicht voor op de elektrische fiets, Piet Hein Donner en Rembo & Rembo.

Een klamboe is opgeknoopt in een gebied in Oost Congo dat erg door malaria getroffen is.Beeld Eddy van Wessel

Minister Melanie Schultz heeft zich niet populair gemaakt bij leveranciers van de elektrische hogesnelheidsfiets, die snelheden tot 45 kilometer per uur kunnen halen. Gebruikers van dit model moeten vanaf 2017 een motorhelm dragen, zo besloot dinsdag haar ministerie. Veel te zwaar, zeggen boze leveranciers.

'Plus'-teken?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken gratis proberen. Zonder verplichtingen.

De vicevoorzitter van de Raad van State Piet Hein Donner waarschuwt dat het beheersen van de kosten in de gezondheidszorg en de sociale zekerheid een probleem blijft en dat het kabinet nog lang niet klaar is. 'We zijn uit de vangrail, maar we rijden nog steeds op de vluchtstrook.' (+)

De Pekingse politiek probeert vijf feministische actievoersters langdurig achter tralies te krijgen wegens kleinschalige, ludieke straatacties van drie jaar geleden, zoals bezetting van mannentoiletten om aandacht te vragen voor het gebrek aan wc's voor vrouwen.

Beeld Mike Roelofs

Hoewel het aantal nieuwe ebolagevallen sterk is afgenomen, blijft de ziekte voortbestaan doordat deze zowel zeer besmettelijk is als moeilijk te begrijpen, stelt tropenarts Jacob van der Ende in een opiniestuk.

Drie vrouwen op rij: de voorste draagt een bundeltje, de tweede laat zich willoos meevoeren, een derde torst spullen op haar hoofd. Het zijn de grootmoeder, de moeder en de tante van de eenjarige Eto Bahome, die zich, zojuist gestorven, in de bundel bevindt. Een rouwstoet van drie. Fotograaf Eddy van Wessel toog naar Oost Congo om de impact van malaria vast te leggen. (+)

De eenjarige Eto Bahome is overleden in het ziekenhuis. Haar grootmoeder draagt haar in een bundel, haar moeder (midden) en tante volgen.Beeld Eddy van Wessel

Het hoogte- en dieptepunt uit de media wordt wekelijks uitgelicht door de mediaredactie. Deze week gaat het over de onverwoestbaarheid van een jeugdprogramma en de flauwiteiten van een jongerenomroep. (+)

Peter Buwalda verwondert zich over de roem van Louis Theroux. 'Vorige week zag ik Theroux fils bij College Tour, een programma waarvoor Theroux père niet meer in aanmerking komt, lijkt me, ook al schrijft hij er nog vijftig boeken bij. De studenten willen liever Louis. Televisie, dat moet je maken, dacht ik, en ik voelde een plaatsvervangende bitterheid. Al dat zwaar bevochten proza en zie nu toch eens.' (+)

Ooit was Hans Goedkoop studieus, behoedzaam en overbewust. Maar hij kreeg genoeg van zijn kleine wereldje. 'Al voor de geboorte van mijn zoon begon ik te realiseren dat ik iets miste, door het kleine en beslotene van mijn leven. Ik wilde graag verantwoordelijk zijn voor iets of iemand buiten mezelf. Ik wilde een kind dus. Zonder jou overleeft dat kind niet.' (+)

Doorweekt, doorwaaid, veel wolk, af en toe een beetje blauw, maar kloteweer eigenlijk. Ziehier de erfenis van de Haagse School. Waar we nu ook kijken, we zien nog steeds het Nederland van toen. De Volkskrant was onder de indruk in het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum in Den Haag, de musea brengen samen een tweeluik over de Haagse School. (+)

De keuzen van Hans GoedkoopBeeld Frank Ruiter
Willem Maris: Kalveren bij een trog (1863)

'De innerlijke Freek Vonk die in elke jongen huist - dus dat je de tanden van een dier helemaal tegekgaaf vindt en tegelijkertijd zijn Latijnse soortnaam weet - wordt door geen ander dier zo wakker gekust als door de dino.' Schrijft Aaf Brandt Corstius naar aanleiding van de vondst van een dinobot door een Amerikaans jongentje. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden