Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: Ons Montfoort Vluchtelingenvrij, de winnaar van de Nobelprijs voor de Economie en eten bij Google.

Juryleden van de Harvest Festival Show in Londen inspecteren royaal geproportioneerde preien. Beeld Getty

'Eigen Volk Eerst'

Toegegeven, de spandoeken die Ons Montfoort Vluchtelingenvrij vorige maand in het centrum ophing, met teksten als 'Eigen Volk Eerst' en 'Stop de Islam', zijn misschien 'een beetje hard' overgekomen. 'Maar je moet de mensen wakker schudden', zegt Pieter Jan Verkerk, een van de initiatiefnemers. (+)

Graffiti op een muur in Montfoort. Beeld .

Angus Deaton

De winnaar van de Nobelprijs voor de Economie is een gesjeesde wiskundestudent die zijn eerste studiejaren in Cambridge hoofdzakelijk doorbracht met drinken en kaartspelen. Eigenlijk wilde hij er de brui aan geven, schrijft hij in een korte autobiografie. Het probleem was dat hij dan zijn vader niet meer onder ogen kon komen, een mijnwerkerszoon die alles op alles had gezet om zijn zoon een goede opleiding te geven. 'Er is maar één oplossing voor mensen zoals jij', luidde het korzelige advies van zijn decaan op Cambridge. 'Economie gaan studeren.' En dat deed Angus Deaton toen maar. (+)

Angus Deaton. Beeld AFP

Belastinggeld

Het kabinet heeft grote moeite vooraf in te schatten hoeveel er aan belastinginkomsten binnenkomt. Daarom wil staatssecretaris Wiebes (Belastingen) dat topambtenaren van aangevuld met de bazen van het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank een betere manier verzinnen om te voorspellen wat er elk jaar in de schatkist zal stromen. Nu wordt bij die raming niet of nauwelijks rekening gehouden met het gedrag van de belastingbetalers.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld ANP

Doodsbedreigingen

Verzon een gemeenteraadslid uit Aalsmeer zijn eigen doodsbedreigingen? Verslaggeefster Margriet Oostveen zocht het uit. (+)

Woedende tekstberichtjes van raadslid Bram H. aan Dick Piet. Beeld .

Google

De bedrijfkantine van Google beslaat 46 gratis 'cafés', met elk zijn eigen chef-kok en formule. Wat is het verhaal achter dit wonderbaarlijke voedselbeleid? De Volkskrant mocht bij hoge uitzondering komen proeven. (+)

Medewerkers in de kantine van Google. Beeld Io Cooman

Turken weten het zeker: Parijs wacht op ons

Het Turkse voetbalelftal gaat naar Frankrijk. Daarvan zijn ze overtuigd in een Amsterdams koffiehuis. 'Het is maar IJsland hé.' (+)

Memphis Depay van het Nederlands elftal in actie tegen Sener Ozbayrakli (L) en Selcuk Inan van Turkije tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd. Beeld ANP

Land van afkomst

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Robert Vuijsje onderzoekt het in een reeks interviews. Gemeenteraadslid Dehlia Timman: 'Onder spanning gaat het laagje beschaving er snel af.' (+)

Dehlia Timman. Beeld Robin de Puy

Groenten

Wie wil weten waarom Groot-Brittannië nooit lid zal worden van de EU, moet eens kijken naar de groenten die ze aan de overkant van het Kanaal verbouwen. In beeld: groente uit Alice in Wonderland in het Verenigd Koninkrijk. (+)

Beeld LNP/REX Shutterstock

Klopt dit wel?

Stormen en zeespiegelstijging leiden ertoe dat vele atollen (ringvormige eilanden op koraal) kopje onder gaan. Nieuwe modelberekeningen laten zien dat de grotere golven en hogere waterstanden tot tweemaal zoveel overstromingen leiden, zegt Edwin Elias, kustingenieur van kennisinstelling Deltares. 'Binnen enkele decennia zijn vele atollen onbewoonbaar'. Maar klopt dat eigenlijk wel? (+)

Beeld Wikicommons

Emoji's

Van emoji's kun je er nooit teveel hebben, vindt Sylvia Witteman. 'Wat te denken van 'vier flesjes bier die je even in de vriezer had gelegd om snel te koelen toen er onverwacht bezoek kwam, waarna je, mét het onverwachte bezoek, toch maar naar de kroeg ging, en toen je midden in de nacht thuiskwam, bleken ze alle vier kapot gevroren zodat de hele vriezer vol zat met bierschuim, scherven en hier en daar een verdwaald doperwtje'? Ook zoiets is uitstekend in een emoji te vatten.' (+)

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Pushbericht

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.