Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke avond om 22.00 uur op Volkskrant.nl: alvast tien artikelen uit de krant van morgen. Met vandaag: Dieselauto's blijven vervuilen, Fyra-debacle en Benjamin Herman.

Benjamin HermanBeeld Robin de Puy

Dieselauto's mogen vanaf 2017 twee keer zoveel uitstoten

Dieselauto's mogen vanaf 2017 circa twee keer zoveel stikstof uitstoten als de geldende norm van 80 microgram per kilometer. Vanaf 2021 wordt de norm 120 microgram. Daarover hebben de lidstaten van de Europese Unie woensdag een akkoord bereikt, melden partijen in het Europees Parlement.

Berichtgeving

Wilt u 's avonds bericht krijgen als de tien artikelen uit de krant van morgen klaarstaan? Klik in de Volkskrant-app op het silhouet rechtsboven en kies instellingen. Daar kunt u zich aanmelden voor onze berichtgeving.

In een fabriek wordt een dieselmotor in elkaar gezet.Beeld anp

Iedereen krijgt ervan langs, maar hoe nu verder?

Niets of niemand ontziend analyseert de parlementaire enquêtecommissie Fyra wat er allemaal mis ging bij het voornemen treinen met hoge snelheid door Nederland te laten rijden. Maar wat de kern van de mislukking (+) is, of hoe het in de toekomst beter moet, blijft ongewis.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Mansveld informeerde de Tweede Kamer niet goed over de blamage rondom de Fyra.Beeld anp

Uitsterven grote grazers veranderde prehistorisch landschap

De veranderingen in het landschap die zich in de prehistorie hebben voorgedaan zijn niet alleen een gevolg geweest van klimaatverandering. Ook het uitsterven van grote planteneters heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de flora. Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in een publicatie in PNAS.

Door het verdwijnen van grote planteneters als mammoeten, wolharige neushoorns en olifantachtige soorten werden struiken en bomen veel talrijkerBeeld anp

Commentaar

Het enige goede dat we aan het Fyradebacle hebben overgehouden is een uitstekend rapport van de parlementaire enquêtecommissie onder leiding van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Beeld anp

Invasies van body snatchers

Invasion of the Body Snatchers, over wezens uit peulen die mensen vervangen (+), is al vaak verfilmd. Vooral omdat peulmensen voor van alles kunnen staan.

Dana Wynter en Kevin McCarthy in de eerste Invasion of the Body Snatchers uit 1956.

FIFA Wereldvoetbalfederatie blijft in opspraak

De wereldvoetbalbond FIFA wilde dat niet Qatar, maar de Verenigde Staten het WK in 2022 zouden organiseren. Het FIFA-bestuur had dat volgens de geschorste voorzitter Sepp Blatter bekokstoofd voor de toewijzing in december 2010. Doordat vier Europeanen tegen de afspraak in op Qatar stemden (+), kwam dat land als winnaar uit de bus.

Sepp Blatter.Beeld anp

Interview Alfonso Gomez-Rejon

De veelgeprezen jongerenfilm Me and Earl (+) is alléén in Leiden te zien. Regisseur Alfonso Gomez-Rejon over hoe hij het vak leerde bij Martin Scorsese.

Olivia Cooke als rachel, Thomas Mann als Greg en RJ Cyler als Earl in de film Me and Earl and the Dying Girl.

Column Floortje Smit

'Mad Max, Jurassic Park, Terminator: voor ieder die de jaren tachtig bewust heeft meegemaakt was een bioscoopbezoek nu één groot déjà vu (+). Geen klassieker lijkt veilig: Die Hard krijgt een 'prequel', Papillon wordt opnieuw gemaakt, er komt een nieuwe Point Break. Diederik van Rooijen werkt aan Hitchcocks The Birds. En dit is nog maar het topje van de remake-ijsberg.'

Land van Afkomst: Benjamin Herman

'Inmiddels voel ik mezelf meer Nederlands dan Engels. Ik heb niets tegen dit land, maar toen we hier kwamen wonen, voelde het als een stap terug (+). Van Londen verhuisden we naar Zaandijk, of all places. Het was alsof we het contact kwijtraakten met de echte wereld. Ik hou van Nederland, maar we lopen altijd een beetje achter de ontwikkelingen aan.'

Benjamin Herman.Beeld Robin de Puy

Column Sylvia Witteman

'Daar stond ik dus, om 11 uur 's morgens bij de HEMA (+) in de Kalverstraat, nauwelijks verdekt opgesteld achter het rookworstschap bij de kassa, wachtend op terneergeslagen horden prille worstweigeraars. Om de schijn van normaliteit te wekken had ik aan mijn arm een winkelmandje met daarin een zak rookworstchips en een verpakking met 24 ballpoints.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden