Alvast bericht van de zomer
Onno Kleyn drinkt een Muscadet die opknapt van het bewaren op bezinksel.
Wijn op bed? Hoorde ik dat goed? Nou, bijna. Achter de naam Muscadet hoor je vaak: 'sur lie'. Niet helemaal sur lit, maar het komt in de buurt. Het betekent dat de wijn een aantal maanden op zijn eigen bezinksel blijft liggen, in het vat of - in de Muscadetstreek vaker - in de roestvrijstalen tank. Dat geeft diepte aan de smaak, een fijn gesteven grondstoffelijk aroma dat Muscadet goed kan gebruiken. Het druifje waarvan hij wordt gemaakt, de melon de Bourgogne, is van zichzelf een giecheltje, fijn vanaf rokjesdag, maar een beetje dom. De bovenmeesters van de wijnschooltjes bij de Atlantische Oceaan echter boetseren er iets aardigs van en weten dat nablijven op dat bezinksel helpt. De beste leerlingen komen uit de verstilde streek van de riviertjes Sèvre en Maine, daar waar de Loire de zee bereikt. Muscadets worden blij van oesters en ander maritiem schelpgewemel waar ik niet van houd, en ruiken bescheiden naar de zee, naar citrusfruit en zon. De 2014 van Château de la Botinière is een lief voorbeeld, rank en slank, bleek van teint, en daarmee een ongekunstelde aankondiger van de zomer.
Château de la Botinière Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2014. Dirck III, euro 5,99.
prijs/kwaliteit 8+