Altijd zin om de straat op te gaan

VRIJDAG overleed op 73-jarige leeftijd Hans Kops, van 1963 tot 1991 redacteur van de Volkskrant. Hoewel Kops het overgrote deel van zijn carrière bij een landelijke krant heeft gewerkt, is hij altijd een regionale journalist gebleven....

Theo Klein

Hans Kops werkte als een klassieke correspondent. Inzetbaar op de meest uiteenlopende onderwerpen, van de NS tot de bloembollenteelt en van Akzo tot de grensbewaking, en sterk gericht op nieuws. Kops werkte bij voorkeur alleen. Hij beschouwde zijn regio een beetje als zijn eigendom, verzette zich vaak heftig tegen ingrepen van de centrale redactie in zijn tekst en had moeite met elke Amsterdamse redacteur die ongevraagd zijn gebied binnentrok.

Kops verdacht de eindredacteuren vaak van minachting van het regionieuws. Zijn uitspraak 'Heren, over elk woord is nagedacht. Je spreekt hier tegen iemand met dertig jaar ervaring', heeft in Amsterdam inmiddels eeuwigheidswaarde. Op de redactie gold Kops als een sympathieke dwarsligger die, bij de zoveelste demonstratie tegen de kerncentrale van Dodewaard of een krakersrel in Nijmegen, nooit te beroerd was onder extreme omstandigheden de straat op te gaan. Daar deed hij oprecht moeite zijn natuurlijke weerstand tegen autoriteiten (inclusief hoofdredacteuren) te overwinnen.

In 1988 ontving Kops de Flaumenhaft-prijs voor zijn artikel 'Bertus voerde verbeten strijd voor kronen in plaats van kunstgebit', volgens de jury de beste publicatie over mondhygiëne in dat jaar. Het dagelijkse correspondentenwerk viel Kops toen al zwaar. Hij wilde liefst vanuit de regio 'in de luwte van het nieuws' werken. Een functie op de redactie in Amsterdam wees Kops af. In 1991 ging hij met VUT.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden