Altijd wel wat publiekvriendelijks

IN de journalistiek bestaan er onderwerpen waarover altijd wel wat publiekvriendelijks valt te schrijven: afslanken, relaties, vakantiereizen, mode. Elsevier heeft dit keer de huizenmarkt van stal gehaald....

Nieuwe Revu daarentegen heeft bronnen bij de vleet. Alleen is het de vraag of die allemaal wel de moeite waard zijn. Quote-hoofdredacteur Jort Kelder houdt een dagboek over zijn volle dagen bij, RTL-presentator Wilfred Genee becommentarieert zijn collega's en popmuzikant Ryan Adams bespreekt platen. Hoe het met de moord op Maja Braderic zit, onthult Nieuwe Revu niet, maar het blad schetst wel een beeld van een doodgewone puber, wier leven is gevuld met mobieltjes, chatten, filmkijken, haarborstelen, stomme leraren, vrienden, Breezers, vriendinnen en afspraakjes. De angst van ouders dat er eens iets verkeerd gaat, werd verschrikkelijk bewaarheid.

Verkeerd is het al gegaan met de taxi-oorlog, blijkt uit HP/De Tijd. De mannen van de Amsterdamse Taxicentrale (TCA) waren een paar jaar geleden nog de hooligans die hun collega's van TaxiDirekt klemreden en uit hun auto's rosten, tegenwoordig zijn het nette jongens die het leven zuur wordt gemaakt door, vaak allochtone, ronselaars en snorders met stoppelbaard en zonder stropdas. Schiphol is een oorlogsgebied. Te vrezen valt dat daar straks ook iets erg gebeurt. TCA-directeur Grijpink heeft al gedreigd met een knokploegje van goedwillende burgers dat de orde op Schiphol gaat herstellen.

Zo ruw zijn de zeden bij de veelverdieners in de top van het bedrijfsleven niet, maar het dreigement dat de overheid zou ingrijpen tegen hun gegraai, heeft de captains of industry ertoe gezet hun oren naar de commissie-Tabaksblat te laten hangen.

Vrij Nederland legt uit hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen. Kamerlid André Rouvoet (Christen-Unie) mag ook wat uitleggen, namelijk hoe het zat met de IRT-affaire, die al weer tien jaar geleden speelde. Rouvoet weet er nog veel van, veel meer dan de doorsnee lezer. Dat maakt het verhaal er niet gemakkelijker op, behalve als Rouvoet het vermoeden uitspreekt dat Charly da Silva (de Chileen van van Mabelgate) wel eens politie-informant kan zijn geweest. Nóg een uitleg komt van Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant. Krol heeft gesproken met de topambtenaar die door de Gay Krant werd beschuldigd van pedoseksule contacten in het Anne Frank Plantsoen. Na een gesprek met betrokkene is Krol er nagenoeg van overtuigd dat de man ongschuldig is. Alleen mag hij er niks over zeggen, omdat zulks zo is afgesproken.

Andere onderwerpen zijn er trouwens genoeg en het interview meandert voort. Krol bekent onder meer dat hij het liefst een eind met de hond gaat wandelen en dan niemand tegenkomt. Krol:

'Terwijl dat me helemaal niet eigen is.' Wat dat betreft lijkt hij wel een beetje op zijn collega Jort Kelder.

Tot slot een vrolijke uitsmijter in De Groene Amsterdammer. De Amerikaanse hoogleraar internationale betrekkingen Charles A. Kupchan voorziet dat Euopa een economische en militaire wereldmacht tegen Amerika wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden