'Altijd oppassen voor die gasten'

De spelers van het Nederlandse team bij de 45ste Europese kampioenschappen voor landenteams op Tenerife doen er verstandig aan zich vandaag een paar uur languit uit te rekken op een nabijgelegen playa....

Als coach gaat Berry Westra mee die de systemen van de tegenpartij bestudeert en met de spelers doorneemt. Hij filosofeert over de deelnemers: 'Er zijn drie favorieten. Italië, kampioen in 1995, '97 en '99, is in een toernooi waarin de scores tegen alle deelnemers (er zijn geen knock-out vervolgrondes) tellen vrijwel onverslaanbaar; met ogenschijnlijk gemak halen de Italianen het maximum, 25 victory points, tegen de 'zwakke' landen en zijn op zijn minst gelijkwaardig aan de rest. Polen is oersterk, maar lummelt wel eens. Het talentrijke Noorwegen is op papier iets sterker dan wij al is Nederland nooit kansloos in onderlinge confrontaties met de toplanden.' De coach voorspelt: 'Ik zie Nederland tussen plaats drie en acht eindigen met een handvol landen op het vinkentouw. Spannend wordt het zeker. Het verschil tussen een prijs en de plaatsen zes tot en met tien zal niet meer dan tien vips bedragen. Naast technische en tactische vaardigheden speelt de mentale veerkracht van de spelers een doorslaggevende rol in dit lange en uitputtende toernooi.' Nederland strijdt in een grote groep concurrenten: 'Frankrijk mag je nooit wegcijferen. Ook Ijsland niet, dat ons met een foutloze partij uitschakelde in de kwartfinale van de Olympiade 2000. Tegen Zweden en Denemarken, stugge Scandinaviërs, heeft Nederland het traditioneel lastig. Bulgarije, met een jong team in opmars sinds het vorige EK, Israël, Rusland, Engeland en Spanje zijn geduchte outsiders.'

Westra wijst erop dat de beslissing in het EK valt in de wedstrijden tegen de overige twintig teams: 'De groep 'middenlanden' met België (geen Nederlander vat de derby der Lage Landen licht op), Oostenrijk, Duitsland en nog zo'n acht andere landen vormde voor ons vaak een vervelend struikelblok waarin ons goede werk tegen de toplanden verloren ging.'

Tot slot de 'dwergnaties'. De coach: 'Nederland heeft in de jaren (1987-1995) waarin ikzelf in het team speelde altijd lekker gescoord, maar dat doet eigenlijk iedereen.' Voor deze groep landen blijven de wijze woorden van de oude meester Hans Kreijns van toepassing: 'De bridgebond van Kroatië is niet groot maar ook in Zagreb plukken ze de vier handigste spelers uit de hoofdstedelijke robberclub en koppelen daar een beloftevol jong paar aan vast. Ze spelen voor hun land met het hart op de juiste plaats. Elke overwinning op een topnatie wordt hartstochtelijk gevierd. Altijd oppassen voor die gasten.'

Van elke speler van het Nederlands team wordt bij een EK een topprestatie verwacht. Een levendige fantasie en een creatief inbeeldend vermogen leidden tot de inventieve uitkomst en het dodelijke tegenspel van een op het eerste gezicht eenvoudige 3SA in diagram 1.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- 1* -- 1*

1* 2* pas 2*

pas 3* pas 3SA

pas pas pas --

West, Louk Verhees, wist dat noord-zuid in alle waarschijnlijkheid in het bezit waren van zowel *A als *V en daarmee over een dubbele hartenstop beschikten. Hij besloot om harten aas als entree direct aan te vallen en legde *H op tafel, in het geval van *V sec al helemaal een goddelijke greep. De leider liet *H houden en west speelde harten door voor de vrouw in de dummy. De communicatie in harten was definitief verbroken. De leider speelde ruiten naar *H en west dook, de tweede noodzakelijke manoeuvre. Overgestoken naar *A en ruiten voor *V en het aas van west. Deze speelde klaveren door, de definitieve nekslag voor het contract, voor *V van oost die *B vervolgde waarna de leider nooit meer dan acht slagen kon maken.

Met stilzitten bereik je op topniveau niet veel. Bij het EK-1995 in Vilamoura, waar Nederland brons veroverde, stak Anton Maas in diagram 2 zijn nek op een verantwoorde manier uit.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 2* 2* 4*

4* pas pas 5*

pas pas dbl pas

pas pas -- --

Voor Nederland bereikten Leufkens/Westra op de andere ook 5* en maakten dit ongedoubleerd na de uitkomst van *H en een schoppenvervolg.

Maas, oost, gaf met zijn doublet defensieve waardes in de overige kleuren aan, een intelligente actie die niet veel kon kosten. West, Kirchhoff, durfde aangezet door dat doublet wel met de singleton ruiten uit te komen wat snel leidde tot twee down en +500.

Ook bij een EK mag de techniek nooit uit het oog verloren gaan. Tijdens de discussie over het lot van 4* in diagram 3 kregen de leider en de tegenspelers om de beurt voordeel.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

3* pas pas 4*

pas pas pas --

West kwam uit met de singleton harten, *2, *8 en het aas van zuid. De leider speelde schoppen heer voor het aas van oost. Deze incasseerde *H en gaf west een introever. West speelde klaveren voor het aas van de leider die de laatste verliezende harten uit zuid met *9 introefde. Ruiten aas en een ingetroefde ruiten, de troeven getrokken en tien slagen een feit.

Dit tegenspel kreeg een vernietigend commentaar. Oost kan beter west met een kleine harten een introever geven. Zo bewaart hij *H en kan, daarmee aan slag, de laatste troef uit de dummy wegspelen.

Het tegenargument volgde snel. Indien west na de hartenintroever klaveren naspeelt, kan de leider *A winnen, de troeven trekken, *H spelen en een klaveren troeven, gevolgd door alle troeven. Oost komt met *HB en *H in dwang en wordt uiteindelijk met harten ingegooid.

Het laatste woord. West speelt na de hartenintroever ruiten na. De leider heeft nu geen verbinding voor de dwang en ingooi en moet het opgeven.

Was deze conclusie de juiste? Een slag zit in een bijzonder klein hoekje, in dit spel in de ruitenfiguur. De leider neemt na de hartenintroever in west de nagespeelde ruiten met *A en gaat direct verder met *V, *H, getroefd in zuid. Overgestoken naar *9 in de dummy en *9 voorgespeeld, *10 en opnieuw en troef in zuid. Inmiddels zijn bij west *876 gevallen en prijkt *5, met *H als entree, als tiende slag in de dummy!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden