Altijd maar die batterijen

Hoeveel walk- en discmans zullen er op zolder liggen te verstoffen? Misschien is het verbeelding, maar in het openbaar vervoer lijkt de walkman over zijn hoogtepunt heen....

Peter Giesen

De walkman werd in de jaren tachtig geïntroduceerd door Sony, als een ultiem symbool van vrijheid. Altijd je eigen muziek bij je, een statement van individualiteit, ook al kon niemand horen welke briljante, smaakvolle muziek je vandaag weer had uitgezocht. Dankzij de walkman kreeg zelfs een banale activiteit als forensen een poëtische glans. Zelf zal ik niet snel vergeten hoe ik op een winteravond op een donker station van Haarlem stond. Terwijl het lichtjes begon te sneeuwen, zette John Hiatt Have A Little Faith In Me in. Nadien heeft het liedje nooit meer zo mooi geklonken.

Helaas was de glans er snel af. De batterijen waren snel op, waardoor de violen na een paar treinritjes al vervaarlijk begonnen te jengelen. Bovendien vergat ik steeds nieuwe cassettes in mijn tas te doen, waardoor ik wekenlang naar dezelfde muziek moest luisteren. Zoals zoveel apparatuur die vrijheid belooft, legden ook de walk- en discman alleen maar meer discipline op: elke avond batterijen opladen of nieuwe muziek uitzoeken.

Sinds kort hebben walk-, disc- en minidiscman gezelschap gekregen van de mp3-speler. Mp3 is een prachtige technologie voor draagbare apparatuur. Het gehannes met losse cassette- of cd-doosjes wordt vervangen door het cleane downloaden van muziek uit je computer. Helaas hebben de meeste mp3-spelers een uiterst beperkte opslagcapaciteit. De Yepp-speler van Samsung kan bijvoorbeeld 64 MB kwijt, oftewel een liedje of 15. Wie van variatie houdt, moet steeds nieuwe muziek uit zijn computer halen. Typisch zo'n klusje dat er vaak bij inschiet.

De Digital Audio Player Jukebox, de nieuwe mp3-speler van Creative, maakt aan dit probleem een einde. De speler is uitgerust met een harde schijf van 6 Gigabyte en biedt ruimte aan zo'n 150 cd's, die uiteraard eerst op mp3-formaat gezet moeten worden.

De DAP Jukebox kost ongeveer 1200 gulden, maar dan heb je ook wat. Een prachtig apparaat, vederlicht, mooi vormgegeven, met een goed geluid. De moderne nomade heeft voortaan altijd zijn cd-kast bij zich.

Eén nadeel blijft helaas bestaan. Na het downloaden van de muziek en een paar treinritjes tussen Utrecht en Amsterdam verscheen alweer de gevreesde mededeling: low batteries, shutting down. Terwijl U2 aanzette voor het refrein van Beautiful Day, hield de DAP Jukebox er met een droge klik mee op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden