Altijd in de schaduw van broer Barry

Broer Barry kreeg te veel aandacht, vond Robin Gibb. Een breuk volgde. Maar de Bee Gees konden niet zonder elkaar.

GIJSBERT KAMER

De zondag aan de gevolgen van lever- en darmkanker overleden Robin Gibb was van de drie broers die de Bee Gees vormden, misschien de meest getalenteerde en in elk geval de meest ambitieuze. Zijn twee jaar oudere broer Barry deed het 't best op de foto's, tweelingbroer Maurice bleef graag in de luwte, maar Robin wilde altijd bewijzen dat hij minstens zo belangrijk was voor het geluid van de Bee Gees als zijn oudere broer.

Barry werd door manager Robert Stigwood in de ogen van Robin te veel naar voren geschoven als frontman van de Bee Gees. Dit leidde in 1969, na een reeks onwaarschijnlijk sterke hitsingles (Spicks and Specks, To Love Somebody, Massachusetts, Holiday, I've Got A Message To You) tot zijn vertrek uit de Bee Gees.

Nog geen 20 jaar oud was Robin Gibb toen hij een kortstondig solo-avontuur begon, dat hem met Saved By The Bell in de zomer van 1969 een nummer-1-hit opleverde.

Gibb had als tiener met zijn broers al het hele popcircus aan zich voorbij zien trekken. In 1958 was het gezin Gibb van Groot-Brittannië naar Brisbane, Australië verhuisd, waar de broertjes het tot verdienstelijke kindsterretjes schopten. Ze hadden down under als Bee Gees al een elftal hitsingles uit toen ze weer terugverhuisden naar Europa, waar voor jongens met hun talent meer te halen viel.

Dankzij hun vader kwamen ze begin 1967 - Robin en Maurice zijn net 17, Barry is 19 - in contact met manager Robert Stigwood. Onder zijn hoede zouden de Bee Gees in korte tijd uitgroeien tot een van de betere en commercieel succesvollere popgroepen. De kracht van de hitsingles, en de toch wat onderschatte eerste drie albums, zit 'm in de knappe samenzang.

Robin heeft de krachtigste, meest snerpende stem. Maar hij kan niet zonder zijn broers en zij kunnen niet zonder hem, zo blijkt. Al duurt het een paar jaar voor de hereniging in 1971 haar vruchten afwerpt. Op het album Main Course (1975) zijn in nummers als Jive Talkin' funk en disco-invloeden te horen en laat Barry voor het eerst zijn machtige falset klinken.

De Bee Gees leveren vervolgens vijf liedjes aan de soundtrack van de succesvolle film Saturday Night Fever en scoren met Stayin' Alive en Night Fever in 1978 wereldhits.

Eigenlijk niet zo vreemd, deze flirt met de toen even verguisde als vereerde disco, want zijn hart, vertelde Robin Gibb eens, lag altijd al bij zwarte soul- en dansmuziek. Inderdaad, Bee Gees-liedjes als To Love Somebody en How Can You Mend A Broken Heart groeiden met dank aan James Carr, Nina Simone en Al Green uit tot hoogtepunten in de soulmuziek.

Zonder de successen uit de jaren zestig en zeventig te evenaren zijn de Bee Gees wel blijven spelen, tot in 2003 Maurice overleed. Broer Robin werkte samen met zijn zoon Robin John de laatste jaren van zijn leven aan het klassieke The Titanic Requiem, dat in april van dit jaar zijn première beleefde. Zonder de geestelijk vader ervan, die toen al ernstig ziek was.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden