Altijd helemaal lijmen! Met tape gaat het bobbelen
De vloer bedekken met een tapijt is niet moeilijk, maar het moet wel netjes. Bobbels en rimpels in het tapijt zijn een obstakel voor jaren. Julius Beersma (66) van de Tapijtboerderij in Witmarsum, Friesland, zit al vijftig jaar in het vak. Volgend jaar draagt hij de zaak over aan zijn zoons.
'Een vakman legt het anders dan een doe-het-zelver. Voor de verschillende soorten tapijt hanteren wij een andere manier van leggen. Leg je bouclétapijt, dan lijmen we. Dat is tapijt waarvan de stof in lusjes op het kleed zit. Leg je frisé tapijt, waarbij de lusjes zijn opengesneden, je dus puntjes hebt, dan spannen wij het kleed op latten.
'Dat spannen is allemaal te moeilijk voor een doe-het-zelver. Ik zou de zelflegger aanraden een tapijt altijd te lijmen.
'Heb je een houten vloer, dan begin je met groen softboard vloerplaten. Daarmee leg je een ondervloer. Die egaliseert oneffenheden.
'Veel mensen hebben de neiging het tapijt daar los op te leggen. Doe dat niet. Het tapijt geheel verlijmen op de vloerplaten is het beste. Ligt het kleed los en verschuif je een meubel, dan bolt de stof op.'
'Gebruik geen tape om het tapijt vast te zetten, al zijn er mensen die dat aanraden. Dan leggen ze het kleed vast met plakband onder het kleed, aan de randen. Maar als het tapijt uitzet, bolt het op.'
'Zorg er eerst voor dat het tapijt in het midden van de kamer ligt. Klaar om naar twee kanten uit te rollen. De lijm -iedere moderne tapijtlijm is goed - verspreid je met een lijmspatel over de grond. Niet over het kleed, maar gewoon over de onderplaten. Zet die platen helemaal vol in de lijm.
'Rol het tapijt vervolgens met zijn tweeën uit. Druk het kleed met je handen steeds stevig in de lijm.'
'Te groot. Wij nemen altijd tapijt mee dat tenminste 10 centimeter te lang is. Dan heb je aan de uiteinden tenminste 5 centimeter over. 'Gebruik voor het snijden altijd een krom tapijtmes. Met een mes in de vorm van zo'n haakje. Met een recht mes snijd je overal in. Dan heb je schade, bijvoorbeeld aan je plint.
'Je drukt het tapijt eerst goed aan, de hoek in. Dan snij je het tapijt iets boven de vloer af. Anders is het tapijt snel te kort. Vervolgens druk je het aan met je vingers.'
'Bij de hoekjes en inhammen, bijvoorbeeld bij de deur, snijd je het kleed schuin in, precies tot aan het punt waar je moet zijn. Het overtollige deel snijd je weer gewoon af.
'Ook bij de pijpen van de centrale verwarming werk je zo. Je maakt een snede in het tapijt, van de plint naar de verwarmingsbuis. Richt op het midden, het hart van de buis. Dan laat je het kleed om de buis heen vallen. Vervolgens snijd je twee keer de helft van de buis weg. Dan past het precies.
'Je hebt de vloer dan al geheel gelijmd. Je kunt het kleed altijd even los trekken. Als je klaar bent, kun jet tapijt meteen gebruiken. Meubels erop en klaar.'
Marc van den Eerenbeemt