Altijd een noodlanding

Wie: Gerty Dommerholt (26)Functie: Piloot van A3 Ballon. Alhoewel... (zie vraag 1)Ervaring: Met krimpen, ruimen, rippen en boerenpakketten...

Carel Helder en Peter Hoomans

1. Gerty, kompasje om de nek: ‘Piloot staat intelligent. Maar eigenlijk is het

a. ballonvoerder.’

b. ballonvaarder.’

Gevaren wordt er de eerste twee en de laatste twee uur van de dag, als de zon niet over de kracht beschikt om thermiek op te wekken. Het bedrijf waar Gerty werkt heeft 25 opstijglocaties in Nederland; vanavond vertrekt hij van een trapveldje in Alphen aan de Rijn.

2. Wat is de prefix?

a. De eerste twee letters (PH = Nederland) voor de aanduiding van een ballon.

b. De ballon klaarmaken voor het opstijgen.

c. Het instructies geven voor de vlucht.

Een tiental passagiers meldt zich. Gerty wil weten wie er al gevlogen heeft: van negen opvarenden blijven de handen naar beneden. Zelf maakte hij zijn eerste vlucht in 1996, sinds 2002 vaart hij dagelijks – volgens Gerty is ballonvaren een verslaving. Hij laat nog even een ballonnetje op om te kijken welke kant de wind opgaat – het wordt snel kleiner en verdwijnt in zuidoostelijke richting.

3. De wind, zwak en variabel, draait van zuid via west naar noordwest. Dat heet:

a. krimpen.

b. ruimen.

Er wordt veel naar de lucht gekeken, want hij mag niet in de CTR van Schiphol komen.

4. En tot Schiphol CTR (Control Zone) is het maar drieëneenhalve:

a. knoop.

b. mijl.

c. kilometer.

5. De hoogte daarentegen zal straks worden weergegeven in:

a. voeten.

b. meters.

6. Het ziet er hoopgevend uit, volgens Gerty. ‘Boven Zoetermeer zien we een laatste buitje toppen.’ Een zogeheten:

a. ‘cumulusje’.

b. ‘cumulonimbusje’.

c. ‘cirrusje’.

d. ‘nimbostratusje’.

De ballon wordt uit de zak gesjord, vastgelegd en gevuld door een ventilator. Gerty verdwijnt in het binnenste als Jonas in de walvis. Hij heeft zijn passagiers al meegedeeld dat hij een tot anderhalf uur na de afvaart een plekje om te landen zal zoeken. ‘Als het zover is: met de rug in de vaarrichting gaan staan, licht door de knieën, touwlusje voor je vasthouden en niet uitstappen. Anders ga ik weer omhoog, richting Parijs.’ Daarna belt hij de verkeerstoren van Rotterdam: ‘Ik wou even melden dat ik hier ga hangen. Is het een probleem als ik jullie CTR binnendrijf?’

7. Voor de ballon PH-LKA gebruikt hij het NAVO-alfabet, Papa Hotel – Lima Kilo Alpha. Of, zoals ze bij A3 Ballon zeggen:

a. Lodewijk Karel Anna (Nederlands spelalfabet).

b. Liverpool Kilogram Amsterdam (internationaal spelalfabet).

c. Lisa Karin Anniek (de dochters van de baas).

Gerty bedankt de luchtleiding. Collega Herbert heeft inmiddels het hoesje van de brander gehaald en de apparatuur voor onderweg klaargemaakt: de hoogtemeter, hoofdradio, extra radio en logger.

8. Wat is de functie van de logger?

a. Zwarte doos.

b. Een positiebepaler.

c. Allebei.

De mand ligt plat. De eerste vier passagiers gaan er horizontaal in, om vroegtijdig opstijgen te voorkomen. Met de stealth-brander blaast Gerty lucht in de ballon.

9. Naast de hoofdbrander is er aan boord ook een:

a. veebrander - die stiller is, om het vee niet onrustig te maken

b. V-brander, een dubbele brander.

c. V-brander, een extra krachtige brander, waarvan het ontwerp een voortzetting is van dat van de motoren van de V1 en V2.

Herbert en Gerty hebben de ballon met stalen kabels aan de mand bevestigd. Ook waren ze met touwen in de weer: het groene is van de rotation, side of turning vent. Daarmee kan Gerty de ballon laten draaien. Rood is voor de parachute.

10. Slik. Parachute?

a. Het losse dak van de ballon (daar zit aan de bovenkant een gat in).

b. De ballon zelf, ook wel chute genoemd.

c. In noodgevallen moet Gerty naar beneden kunnen springen om hulp te halen.

Daar gaat hij, nagezwaaid door Alphen aan den Rijn. In een volle beladen ballon is de temperatuur tegen de 100 graden – bovenin hangt een vaantje aan een zekering die bij 127 graden doorbrandt, een teken om de brander uit zetten en zo snel mogelijk een landingsplek op te zoeken. Gerty: ‘Elke ballonlanding is volgens de luchtvaartwet trouwens een noodlanding. Daarom mag je overal landen.’

11. Het bedrijf is verzekerd voor eventueel aangerichte schade. Ook geeft Gerty de boeren op wier erf hij geland is altijd ‘het boerenpakket’, oftewel:

a. een fustje bier.

b. een picknickmand met boter, kaas, eieren en drie kaartjes voor Normaal.

Op verschillende hoogtes zoekt hij de wind op: ‘We gaan proberen om beetje westelijke componenten te vinden’. Rechts tekent zich de skyline van Den Haag af, met daarachter de glinsterende Noordzee. Gerty drijft langs het haantje van de toren van Gouda, voor hij een weiland zoekt. Hij ‘trekt het dak eruit’ (‘ript’) – het gaat snel nu – de mand scheert de toppen van de bomen. Opeens staat hij met een schok op de grond. Als de ballon is opgeruimd slaat Gerty zijn opvarenden tot ridder, zoals de Franse koning de eerste ballonvaarders. En ook nu bruist de champagne en is het nog lang onrustig op het platteland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden