Altijd blijven hopen op een leuke jongen

Op zoek naar een date, maar geen zin in alle poespas daaromheen? Beproef dan eens je geluk op de carpoolplaats bij de oprit naar de A28 bij Zeist. Parkeer er op een doordeweekse avond rond een uur of zeven, wanneer getrouwde mannen zogenaamd moeten overwerken, en knipper wat met je remlichten of laat het lampje in je auto branden. Dat betekent dat je interesse hebt. Het is ranzig geil, als je ervan houdt, maar daartegenover staat: succes gegarandeerd.

Beeld ANP

De 50-jarige restauranthouder Peter Smit uit Zeist legt uit hoe simpel een date kan zijn: 'Je loopt naar iemand toe, je kijkt, hij volgt je. Dan zeg je achteraf bedankt en tot ziens en dat is het dan.' Makkelijker dan dat kan haast niet, geeft hij glimlachend toe. Met zijn vriendelijke goedverzorgde uiterlijk, brilletje op zijn neus en handen in de zakken van zijn spijkerbroek maakt hij een ontspannen indruk. Waar hij voor komt vanavond? 'Ik ben een voyeur. Ik kijk liever.'

Een carpoolplaats is geen plaats waar je liefde vindt. Wel lust, passie, spanning en voor sommigen perversiteit. De drie rijen dik prikkeldraad voor het kleine stukje bos naast de parkeerplaats vormen een barricade om de gelukzoekers te scheiden van de soms geschokte omwonenden. Een stuk of acht auto's staan er geparkeerd. In sommige zitten mensen, je weet niet waarom. Aan niets is te zien dat dit een ander soort parkeerplaats is, of dat de automobilisten wachten op een nog onbekende date. Het oranje licht van de lantaarnpalen schijnt door de bomen en laat hun kronkelige schaduwen neerkomen op het asfalt. Daar staan prullenbakken en een container. Een gerafelde poster geeft aan dat er ergens een housefeest gaat plaatsvinden. Talloze auto's razen voorbij over de aangrenzende oprit naar de snelweg. Een groep werklieden is enkele tientallen meters verderop bezig met het repareren van de weg.

Getrouwd
Op dit soort plekken komt Peter al meer dan twintig jaar. Na zijn werk rookt hij er vaak een sigaartje en ontmoet hij soms mannen. Het liefst jonge jongens. Voor hem betekent het spanning. En dat geeft een impuls aan de relatie die hij al 30 jaar heeft met zijn Canadese vriend. Samen maakten ze afspraken over zijn geheimzinnige passie: 'Doe het veilig, vertel het elkaar, en word niet verliefd. Dat zijn onze regels.' Zijn vriend ging een jaar geleden een keer mee. Sindsdien werd hun seksleven beter, verzekert hij.

Volgens Peter is tachtig procent van de mannen die hij tegenkomt op de carpoolplaatsen getrouwd. Dat ziet hij aan de kinderzitjes en de kinderstickers op de ramen van hun auto's. De leeftijden variëren van achttien tot tachtig jaar. 'Wanneer ze net hun rijbewijs hebben, komen ze al langs. Soms lachen ze de mannen van 80 uit. Dan zeggen ze: 'Rot op ouwe. Ik moet niets van je hebben. Dat is niet altijd even leuk voor die mannen.' Iets anders wat hem opvalt: vertegenwoordigers. Die groep is talrijk.

Ranzig
De codes om duidelijk te maken waar je voor komt zijn belangrijk. Zomaar naar iemand in een auto stappen is niet zonder gevaren. 'Het kan ook een gewone parkeerder zijn en dan heb je zo problemen. Ze schelden je uit. Vinden je ranzig. Maar je kijkt ook zelf goed. Is het wat? Klopt het?' Hij wacht daarom buiten zijn Jeep, en loopt wat heen en weer. Wordt het niets, dan gaat hij naar huis. 'Wordt het wel wat, dan is dat leuk. Het is afwachten, en een beetje hopen op een leuke jonge jongen.' Hij lacht. Zijn ogen schitteren.

Vanavond werd het niets. Geen matras op de motorkap van een auto met daarop een vrouw en tien mannen die toekeken, zoals vroeger op deze plek. Geen vrachtwagenchauffeurs die omreden voor hem. Geen mannen met hun broek op hun enkels op de vlucht voor patrouillerende marechaussee. Het lijkt hem niet te deren. Misschien een volgende keer, misschien wel morgen. Je weet nooit wat het wordt. Het blijft daten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden