Alternatieve stemwijzer gelanceerd

De vraag ‘wat kies jij’ is een hopeloos 20ste-eeuwse. ‘De vraag moet zijn: wie kies jij?’, zeggen de leden van Het Nieuwe Stemmen...

Van onze verslaggever en Michiel de Hoog

Daarom hebben ze de site www.wiekiesjij.nl opgezet, die vanaf vandaag online is. De stemtest is verbonden met de dinsdag gelanceerde StemWijzer.nl.

Wiekiesjij.nl – zeg maar een voorkeursstemwijzer – helpt de gebruiker niet met het bepalen van een passende partij zoals de StemWijzer, maar van een passende politicus.

De kiezer toetst een aantal eigenschappen in, zoals partij, geslacht, politiek specialisme, geloof, al dan niet vegetariër, huisdier of favoriete voetbalclub en de site presenteert de geschikte politicus.

‘Wij vinden het belangrijk dat kiezers zich letterlijk vertegenwoordigd voelen in de Tweede Kamer. Onze site vult de stemwijzer op dat punt aan’, zegt Jelmer Alberts.

Het Nieuwe Stemmen wil met de site het gebruik van de voorkeursstem bevorderen. Dat is volgens hen een goed, maar relatief onbekend instrument om de politiek dichter bij de kiezer te brengen.

Bijna 300 van de 480 kandidaat-Kamerleden hebben een enquête van Wiekiesjij.nl ingevuld, en een pasfoto ingeleverd. Uit de grote belangstelling blijkt volgens Van Gendt dat politici de persoonlijke campagne belangrijk vinden.

Het idee kregen de leden van Het Nieuwe Stemmen een maand geleden in een Haags café.

Alberts: ‘Het verbaasde ons dat bleek dat liefst 82 procent van de kiezers stemt op de lijsttrekker, terwijl er veel meer kandidaten zijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden