Alternatief politiepet van de baan

Het plan van de politie om vrouwelijke agenten toe te staan hoofddoekjes te dragen, is van de baan. Dit heeft een woordvoerder van de hoofdcommissarissen en korpsbeheerders woensdag bevestigd....

Begin vorig jaar stemde de Raad van Hoofdcommissarissen in met een voorstel om meerdere hoofdbedekkingen mogelijk te maken bij het politieuniform. In passend blauw uitgevoerde hoofddoeken, tulbanden en keppeltjes zouden een alternatief moeten vormen voor de pet. Op die manier hoopte de politie meer allochtone agenten te kunnen werven en tevens de verhouding met allochtone burgers te verbeteren.

Het plan, dat veel opzien baarde, blijkt inmiddels een zachte dood te zijn gestorven.

Volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI), waarin hoofdcommissarissen en korpsbeheerders (burgemeesters) samenwerken, is er consensus binnen het politieapparaat om de alternatieve hoofdbedekkingen niet in te voeren.

Vorige week besloot minister Korthals van Justitie dat rechters, officieren van justitie en griffiers tijdens rechtszittingen geen hoofddoek mogen dragen.

Hij ging daarmee in tegen een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. Deze bepaalde dat een islamitische sollicitante ten onrechte was afgewezen als griffier bij de rechtbank in Zwolle, omdat zij een hoofddoek wilde dragen.

De politie gebruikt voor haar afwijzing dezelfde motivatie als Korthals. 'Een uniform moet onafhankelijkheid uitstralen. Zichtbare uitingen van politieke, godsdienstige of seksuele voorkeur zijn daarbij uit den boze', aldus de woordvoerder van het NPI. Overigens is de hoofddoek voor bureaufuncties wel toegestaan.

Volgens het NPI vormt het verbod voor de politie in de praktijk ook geen probleem, omdat onder streng islamitische vrouwen geen enkele belangstelling blijkt te bestaan voor het beroep van politieagent.

Minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid voelde destijds wel voor het plan. De politiebonden waren er verdeeld over. De Nederlandse Politiebond (NPB) vreesde dat de alternatieve hoofdbedekkingen de betrouwbaarheid van de politie zouden aantasten. De christelijke bond ACP juichte het plan toe als bewijs van de vrijheid van godsdienst.

De Londense politie staat sinds dit voorjaar zowel hoofddoek als tulband toe als hoofdbedekking voor agenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden