Alternatief plan voor prepensioen

Werknemers moeten ook in de toekomst samen (dus collectief) kunnen blijven sparen voor vervroegd pensioen. Mensen in zware beroepen moeten na veertig dienstjaren kunnen stoppen met werken....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat staat in een alternatief plan voor VUT en prepensioen dat de oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en LPF gisteren hebben gepresenteerd. Werknemers zouden behalve geld ook ATV-dagen, vakantiedagen en overwerkuren moeten kunnen inleggen. Door collectief te sparen zowel voor vervroegd pensioen als voor onbetaald verlof maar het verlof individueel aan te wenden, wordt het volgens de partijen mogelijk in een aantal periodes van het leven werk af te stemmen op persoonlijke behoeften. Zo zou er keuzevrijheid komen om arbeid, zorg, scholing en vrijwilligerswerk te combineren.

De oppositie, exclusief de SGP, roept het kabinet op 'in alle redelijkheid serieus te luisteren naar de brede maatschappelijke kritiek en het beleid aan te passen'. Het kabinet wil de fiscale aftrek voor VUT-en prepensioenpremies per 1 januari 2006 afschaffen, opdat werknemers langer zullen blijven werken.

Volgens de oppositiepartijen zou het kabinet in plaats van met harde ingrepen te komen eerst afspraken moeten proberen te maken met de sociale partners over een verhoging van de arbeidsparticipatie.

Als het lukt om hierover 'prestatieafspraken' te maken, zijn de harde ingrepen wellicht niet eens meer nodig, menen de vijf partijen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden