Alst gatom (III)

Als het gaat om de reacties op de Hedenlands-afleveringen Alst Gatom I en Alst Gatom II, kan gesteld worden dat dit onderwerp de gemoederen bezighoudt....

Wanneer wij het over de aangevoerde argumenten hebben dan moet, met name als het gaat om de kwaliteit, worden vastgesteld dat deze in het algemeen goed is. Met betrekking tot de strekking van die argumenten kan worden opgemerkt dat sprake is van een uiteenlopend patroon en dan met name in die zin dat de een van mening is dat formules in de trant van 'als het gaat om', 'wanneer het gaat om', 'daar waar het gaat om', of simpelweg 'gaat het om', maar ook varianten waarbij 'gaan om' vervangen is door 'hebben over', 'als wij het hebben over' bijvoorbeeld, of 'wanneer wij het hebben over', of 'daar waar wij het hebben over', of simpelweg 'hebben wij het over', maar eveneens daar waar sprake is van constructies als 'betreffende' of 'met betrekking' dan wel 'in relatie tot', met name daar een negatief effect hebben waar het erom gaat dat de helderheid in het geding is, terwijl anderen met name een probleem zien als het gaat om de meer esthetische aspecten van datgene waarover het gaat en waarover wij het nu dan ook hebben.

Verder is het zo dat als het gaat om de vraag of u voorgaande alinea ook drie keer moest lezen voor u hem begreep, dat de kans vrij groot moet worden geacht dat dit inderdaad het geval is, of beter gezegd wás, en dat wij, geconfronteerd met de vraag waarmee wij nu eigenlijk te maken hebben, moeten vaststellen dat het hier gaat om een zichzelf illustrerend voorbeeld van de onwenselijkheid van het type taalgebruik waarover wij het nu hebben.

Als u nu vraagt of er, als het gaat om deze manier van spreken, sprake is van winst met betrekking tot zaken als gemak en bijvoorbeeld het besparen van tijd en energie, dan moet Hedenlands daar helaas in negatieve zin op antwoorden en zou ik, sterker, integendeel, juist willen opmerken dat, daar waar het gaat om eerder genoemde punten, misschien juist gesproken zou moeten worden van een extra inspanning. Maar wellicht is dit een kwestie van training.

Met betrekking tot de vraag hoe het dán komt, is de vraag wat het antwoord op die vraag is, oftewel hoe het dan komt, en dat is dus de vraag. Gaat het om de vraag of er op die vraag ook een antwoord is, en zo ja welk antwoord, dan is allereerst de vraag of dit zo is, en vervolgens, zo ja, in hoeverre, als we het over de correctheid van dat antwoord hebben, dit antwoord, als het om deze vraag gaat, ook het juiste antwoord is.

Hedenlands kan en wil hierover vooralsnog geen uitspraken doen, en stelt derhalve voor deze vraag, met name daar waar het gaat om de beantwoording, voor te leggen aan een commissie. Ten aanzien van samenstelling, exacte opdracht en planning in de tijd van de werkzaamheden van deze commissie zou Hedenlands om enig geduld willen vragen, en dan vooral waar het gaat om de betrachting van dat geduld, met name als we het hebben over de gang van zaken. Dit in het bijzonder met betrekking tot eerder genoemde aspecten van een en ander, zoals daar zijn bijvoorbeeld de gang van zaken rond het papier en de nietjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden