NieuwsSGP-perikelen

Alsnog opgestapte SGP-voorzitter Zevenbergen lag al lang onder vuur wegens wachtgeld

Ruim een jaar heeft Peter Zevenbergen het hoofd geboden aan de commotie over zijn wachtgeldregeling, die meteen na zijn aantreden als SGP-voorzitter ontstond. Zaterdag hield hij dan toch de eer aan zichzelf. De affaire trok volgens het partijbestuur een te zware wissel op Zevenbergen zelf, zijn gezondheid en gezin.

Ariejan Korteweg
Peter Zevenbergen. Beeld Novum RegioFoto
Peter Zevenbergen.Beeld Novum RegioFoto

Zevenbergen (63) kreeg vanaf 2011 minstens 140.000 euro wachtgeld, netto. Dat ontving hij naast zijn inkomen als directeur van het reformatorische Wartburg College. Van 1994 tot 2006, als wethouder van Alblasserdam, was Zevenbergen een grootverdiener. Hij combineerde die functie met een deeltijdbaan als adjunct-directeur op de Guido de Brès, een reformatorische middelbare school die deel uitmaakt van het Wartburg.

Nadat hij opstapte als wethouder, kreeg hij een voltijds directeursbaan bij dezelfde scholengemeenschap. Desondanks had hij, vanwege zijn eerdere nevenfuncties, recht op aanvullend wachtgeld. Het Nederlands Dagblad berekende dat zijn jaarinkomen inclusief wachtgeld 160.000 euro bedraagt, evenveel als toen hij wethouder was.

Zevenbergen weigerde jarenlang af te zien van die riante regeling. Na zijn aantreden als voorzitter nam de kritiek uit eigen kring verder toe. Zevenbergen probeerde die te pareren door te beloven dat hij het wachtgeld aan goede doelen zou schenken. Welke, wilde hij niet zeggen.

Het hoofdbestuur van de SGP hield de nieuwe voorzitter een jaar lang de hand boven het hoofd door te verklaren dat het hier om een pensioenregeling ging, en niet om wachtgeld. Pas nadat de afdeling Alblasserdam van de SGP protest aantekende en het vertrouwen in Zevenbergen opzegde, kwam het hoofdbestuur eind oktober met een rectificatie. Bij nader inzien ging het hier toch om wachtgeld.

Het hoofdbestuur hield ook vol dat Zevenbergen ‘eigener beweging’ had besloten het wachtgeld aan goede doelen te schenken. De lokale afdeling zegt juist, met andere raadsfracties, vele malen ‘een moreel appèl’ op hem te hebben gedaan om van de regeling af te zien.

Het vertrek van Zevenbergen is de voorlopige climax in een voor de SGP ongebruikelijk roerige periode. De staatkundig gereformeerden, doorgaans toonbeeld van bestuurlijke rust, kampen met een reeks incidenten waarbij telkens het hoofdbestuur in een kwaad daglicht komt. Deze zomer sprak jongerenafdeling SGPJ van ‘een zorgwekkende situatie bij de VOE’, de buitenlandcommissie van de partij waar sprake zou zijn van een verziekte bestuurscultuur en vriendjespolitiek.

Die zaak kwam aan het rollen doordat een medewerker op non-actief werd gesteld nadat hij melding had gemaakt van intimiderend gedrag en snoepreisjes van commissieleden. Een onderzoeksrapport over die kwestie wordt uiterlijk eind november verwacht. Zevenbergen kreeg van verschillende kanten het verwijt in deze affaire grillig en weinig doortastend op te treden.

Pas sinds 2001 heeft de SGP naast de partijvoorzitter – vrijwel altijd een predikant – ook een algemeen voorzitter, die de partijorganisatie bestiert.

Hommeles binnen de SGP

De SGPraakte in juli in rep en roer vanwege de brute omgang met een klokkenluider binnen de partij. Diens arbeidscontract werd eerst gehalveerd en mogelijk niet verlengd omdat hij misstanden aan de kaak stelde bij de VOE, een partijcommissie die christelijke politiek in verre buitenlanden wil bevorderen.

De ruzie over de omgang met de klokkenluider en de snoepreisjes die hij aan het licht bracht, tonen volgens politiek verslaggever Ariejan Korteweg de generatiekloof binnen de eens zo onaantastbare SGP.

Het was sowieso een zomer van binnenbranden op het Binnenhof. Zo gingen de partijen daar (niet) mee om.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden