Alsnog loon voor zieke alphahulpen

Duizenden alphahulpen die tussen 2007 en 2010 geen loon kregen doorbetaald omdat zij ziek waren, kunnen dat geld mogelijk alsnog opeisen. Zij hebben recht op maximaal zes weken salaris.

JET BRUINSMA

AMSTERDAM - De alphahulpen moeten daarvoor aankloppen bij de thuiszorginstelling die hun namens de cliënt uitbetaalde.

Dit is een gevolg van een nog niet gepubliceerde uitspraak die de kantonrechter in Harderwijk op 18 januari heeft gedaan in een zaak van een gedupeerde alphahulp tegen het thuiszorgbedrijf Beeuwkes. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, de Vereniging voor Vrouw en Recht en de belangengroep Alphatrots, die de rechtszaak steunden, roepen vergelijkbare alphahulpen op om het gederfde loon alsnog op te eisen bij de thuiszorg.

Alphahulpen deden huishoudelijk werk bij een cliënt, die formeel hun werkgever was. In werkelijkheid kwamen ze daar terecht door bemiddeling van een thuiszorginstelling, die vaak 'als kassier' namens de cliënt het loon betaalde. Ze waren goedkoop omdat er geen sociale premies hoefden te worden betaald als zij maximaal drie dagen per week bij één cliënt werkten. Maar volgens het Burgerlijk Wetboek hebben zieke alphahulpen wel recht op maximaal zes weken doorbetaling van het loon; maar vele hulpen kregen bij ziekte geen cent.

De toenmalige alphahulp Gerda van Heugten uit Harderwijk stapte in 2009 naar de rechter omdat Beeuwkes weigerde haar loon te betalen toen zij wegens een gebroken pols niet kon werken. Zij moest maar aankloppen bij haar klanten. Maar Van Heugten zag Beeuwkes, die haar betaalde, als haar werkgever. Vorige week bepaalde de kantonrechter dat Beeuwkes als 'kassier' het loon wel had moeten doorbetalen, ook al was hij niet Van Heugtens werkgever. Hij had het geld terug kunnen claimen bij de gemeente.

De rechter veroordeelde Beeuwkes tot betaling van het loon, 1.633 euro, plus 50 procent extra omdat over dat bedrag rente moet worden betaald vanaf februari 2008.

Hoeveel alphahulpen hun ziekengeld met de uitspraak van de rechter in de hand gaan opeisen, is nog niet te zeggen. Zij hadden vaak kleine baantjes. De ziekteperioden zijn voor iedereen verschillend. Ze zijn vaak niet georganiseerd. De werkgeversorganisaties in de thuiszorg, Actiz en BTN, konden gisteren nog niets zeggen over mogelijke claims.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden