Alsnog aangifte van misstanden bij marine

DEN HAAG - Defensie doet toch aangifte van mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd bij twee afdelingen van de marine in Den Helder. Misstanden die daar aan het licht zijn gekomen werden zaterdag door de Volkskrant onthuld.

Van onze redactie / ANP
© Volkskrant fotoredactie Beeld
© Volkskrant fotoredactie

Een medewerker had bij zijn leidinggevenden aan de bel had getrokken. De marechaussee zal echter ook onderzoek doen naar deze klokkenluider, omdat hij mogelijk misbruik heeft gemaakt van dienstvervoer. Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie maandag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. De PvdA en de SP hadden hem om opheldering gevraagd.

Twee leidinggevenden van het marineonderdeel CAMS Force Vision, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, zijn disciplinair gestraft. Aanvankelijk wilde Defensie het daarbij laten. Maar nu is besloten alsnog aangifte te doen. Uit het onderzoek bleek dat bij de bedrijfsvoering tal van regels zijn overtreden. Zo heeft een leidinggevende gesjoemeld met de opgave van dienstreizen, zichzelf structureel verlof toegekend en zijn er goederen gestolen. Ook was er sprake van ongewenst gedrag.

Verduidelijkt
Een van de twee leidinggevenden heeft al een andere functie gekregen, de ander is maandag per direct overgeplaatst. Ook zijn de interne regels verduidelijkt en is het toezicht daarop verscherpt, aldus Hillen.

Ook het Marinebedrijf, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud aan schepen, heeft maandag aangifte gedaan bij de marechaussee. Waarvan, is niet bekendgemaakt. Hillen wil niet zeggen wat de aard van deze aangifte is. De zaak staat volgens hem los van de IT-divisie CAMS.

Beide organisaties vallen onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Een andere afdeling daarvan, gevestigd in een kazerne in Den Haag, kwam eerder in opspraak na berichten over machtsmisbruik, intimidatie en handel in drugs. Hillen maakt zich zorgen over de slechte werksfeer bij DMO-onderdelen. Een extern deskundige zal daarom de bedrijfscultuur van de DMO onder de loep nemen en daarbij ook kijken naar andere mogelijke integriteitsschendingen, schrijft de minister.

Hillen zegt 'onaangenaam verrast' te zijn door de 'laakbare handelingen' bij CAMS die afgelopen weekeinde via de Volkskrant naar buiten kwamen. Begin vorige maand had hij in een debat in de Tweede Kamer over misstanden op het hoofdkantoor van DMO namelijk gezegd dat hem bij interne navraag was gemeld dat er geen nieuwe gevallen bekend waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden