‘Als zo iemand terugtreedt, verdwijnt er toch iets’

Een ‘scherp parlementariër en een goed debater’, een 'prachtkerel met de verkeerde opvattingen' en een 'sympathiek politicus'; het zijn enkele typeringen van Jan Marijnissen die Haagse politici dinsdag gaven in reactie op zijn vertrek als leider van de SP....

Premier Balkenende betreurt dat Marijnissen om gezondheidsredenen moet terugtreden als fractievoorzitter. Hij prijst de voorman van de SP om diens inzet en betrokkenheid.

Marijnissen wist de ‘SP een eigen gezicht te geven’ en hij heeft die partij op de kaart gezet, aldus Balkenende.

De premier zei dat er natuurlijk verschillen zijn, maar merkte ook op dat er ‘eenheid van gevoelen’ is als het gaat om respect en waarden in de samenleving. De minister-president omschreef Marijnissen als een ‘scherp parlementariër en een goed debater’.

PvdA
Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos denkt dat met SP-leider Jan Marijnissen ‘een van de meest gezaghebbende politici op het Binnenhof een stapje terug doet. Hij gelooft niet dat de SP ten einde is na het terugtreden van Marijnissen. ‘Mensen denken altijd dat een partij instort als de leider opstapt, maar partijen blijken vaak zo sterk te zijn dat ze dat prima kunnen opvangen.’ Bos wees erop dat de SP traditioneel op lokaal niveau sterk geworteld is.

De PvdA heeft ‘oprecht respect’ voor de beslissing van Marijnissen. ‘Wij weten als geen ander hoe het is een fractievoorzitter te zien aftreden wegens gezondheidsredenen', zei een woordvoerder van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer (Jacques Tichelaar moest om dezelfde redenen opstappen als PvdA-fractieleider).

‘Een niet te onderschatten verlies voor de SP', zei CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies. Marijnissens terugtreden is volgens haar een ‘ingrijpend besluit’.

ChristenUnie
ChristenUnie-fractieleider Arie Slob was verrast door het nieuws. Hij noemde het een ‘prestatie van formaat’ dat Marijnissen de SP sinds 1994 tot een grote partij heeft gemaakt. Volgens Slob is de opvolging om die reden ook nog een hele klus. ‘Als zo iemand terugtreedt, verdwijnt er toch ook iets.’

Volgens VVD-collega Mark Rutte betekent het een grote verandering voor de Tweede Kamer dat Jan Marijnissen stopt als fractievoorzitter. ‘Marijnissen is de belichaming van de SP. Hij heeft jarenlang de Tweede Kamer gedomineerd vanuit de oppositie.'

SGP-leider Bas van der Vlies noemde Marijnissen een ‘prachtkerel’. ‘Hij heeft de verkeerde opvattingen’, maar voor Van der Vlies neemt dat niet weg dat Marijnissen een ‘goede collega’ is.

Volgens GroenLinks-fractieleider Halsema betekent het vertrek van Marijnissen een groot gemis voor de linkse politiek en voor mensen aan de onderkant van de maatschappij.

Halsema noemt SP-leider Marijnissen een politiek instituut. ‘In mijn politieke leven waren er altijd twee zekerheden’, aldus Halsema. ‘Het CDA regeert en Marijnissen leidt de SP.’

Wilders
‘Ik zal hem missen als collega-fractievoorzitter’, zei fractieleider Geert Wilders van de PVV. Wilders zegt Marijnissen te waarderen als iemand die ‘opkomt voor de gewone man’. De PVV'er noemt hem een ‘sympathiek politicus’.

Fractieleider Alexander Pechtold van D66 zei het goed te vinden dat Marijnissen het stokje doorgeeft, omdat het niet goed is voor een politieke partij om maar één boegbeeld te hebben.

‘De SP moet nu laten zien dat ze zonder hem doorkunnen’, aldus Pechtold. Voor de D66-leider is het aftreden van Marijnissen ‘niet een hele grote verrassing’. Pechtold noemt hem een geduchte collega. ‘Als hij naar de interruptiemicrofoon liep, dacht ik altijd ‘oeps pas op’.’

Verdonk
Kamerlid Verdonk van Trots op Nederland noemt het tragisch dat Marijnissen om gezondheidsredenen aftreedt als fractievoorzitter. ‘Dat is een groot verlies voor de SP en een groot verlies voor politiek Den Haag. Als Kamerlid zal hij toch een minder prominente rol gaan spelen’, aldus Verdonk.

Marijnissen heeft volgens haar laten zien hoe belangrijk het is voor een politieke beweging om ‘een goede organisatie op poten te zetten, een netwerk te hebben in de samenleving en over goede mensen te beschikken die duidelijk kunnen verwoorden waar de partij voor staat.’

Jan Marijnissen (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden