Column

'Als zelfs deze mannen kunnen verleiden, is integratieproblematiek verleden tijd'

Het opmerkelijkst aan de documentaire 'Femme de la Rue', vindt René van Leeuwen de excuses en verklaringen die klinken. 'Alles wordt uit de kast gehaald, om maar niet te hoeven zeggen dat het in de documentaire steevast om dezelfde groep mislukte macho's gaat.'

Scène uit de documentaire. Beeld Screenshot 'Femme de la Rue'.

Veel heisa door de documentaire van Sofie Peeters. Op straat in Brussel werd ze als een hoer behandeld door de plaatselijke allochtone hangvolwassenen en hangjeugd.

Een hoer: zoveel ben je als mooie en ongesluierde vrouw ongeveer waard voor die 'mannen'. Geven ze zelf ook 'ruiterlijk' toe, overigens. Peeters wringt zich vervolgens in de ene politiek-correcte bocht na de andere. Zou ze gewoon bang zijn om zonder gene te zeggen dat dit voor een groot deel een cultuur-gerelateerd probleem is?

Moed kan ik mevrouw Peeters niet ontzeggen, haar film en vooral de openbaring daarvan verdienen applaus.

Het zijn vooral al die verschillende excuses daarna die steken. Bouwvakkers doen 't ook! Het is de seksualisering in de media! Sociaal-economische omstandigheden! Opvoeding! Scholing! Testosteron! Vrouwen zijn inderdaad hoeren, kleden zich te uitdagend! Relativeer, relativeer, bagatelliseer, bagatelliseer, et cetera et cetera. Ga maar rustig slapen hoor!

Alles wordt uit de kast gehaald, om maar niet te hoeven zeggen dat het in de documentaire steevast om dezelfde groep mislukte macho's gaat, die steevast dezelfde cultuur delen, en dat de oorzaak van dit probleem wel eens in die cultuur besloten zou kunnen liggen. Of in de religie. Of in de religieus aangestuurde cultuur. Of in de cultureel gedetermineerde religie. Snapt u?

Het echte probleem, zoals Maja Mischke al aanstipte is de positie van vrouwen binnen de islam en het taboe om daarover te praten. Kent u dit in gezegde al: 'Toutes les femmes sont des putes, sauf ma mère.'

Bij deze. Die deur waar mevrouw Mischke over spreekt moet niet op een kier, hij moet wagenwijd open.

Voor sommige (sic) moslims zijn ongesluierde en ongelovige westerse vrouwen zo'n beetje de minste hoeren die er zijn. Daarin vergissen ze zich jammerlijk, en daar hebben we direct de reden dat het geroep en gescheld van deze gefrustreerde sissende prutsers niet de gewenste tegenreactie oplevert.

Afijn, een lesje flirten. Ik bezweer het u, op het moment dat het zelfs deze mannen lukt om een vrijgevochten vrouw te verleiden is alle integratie-problematiek verleden tijd. Aanschouw, romantische losers: het enige echte 'wensdenker zeven stappen plan' naar uw eigen droomvrouw!

Tip 1: seksuele intimidatie is geen flirten.
Tip 2: sissen, schelden, roepen, et cetera, is bepaald niet origineel. Probeer 't eens met humor.
Tip 3: een diploma, een carrière, eigen huis: onafhankelijkheid is aantrekkelijk.
Tip 4: de kans is groot dat de dame die u probeert te charmeren een stuk intelligenter is dan u, hou daar rekening mee. ABN spreken, zelf nadenken, het helpt.
Tip 5: baardje trimmen, haartjes knippen, beetje deo en een leuk shirtje doen wonderen.
Tip 6: sterke vrouwen eisen doorgaans niets minder dan uw volledige toewijding en onvoorwaardelijke respect. Als u dat enkel van haar verwacht: koop toch een hond.
Tip 7: bent u bang voor een gebroken hart? Overdreven last van haantjesgedrag en groepsdruk? Met andere woorden: heimelijk bang voor een sterke vrouw? Begin er niet aan!

René van Leeuwen is masterstudent sociologie aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam en columnist voor Volkskrant.nl. Op Twitter is hij te volgen via @RHvL88

 
Kent u dit in gezegde al: 'Toutes les femmes sont des putes, sauf ma mère.'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden