'Als ze schieten, dan ben je ze kwijt'

Peter Nieuwenhuis heeft als coach een grens overschreden. Hij stapte in 2003 over van wielrennen naar handboogschieten. Met succes, want het voorbije weekeinde greep Nederland op de EK liefst vijf medailles....

'Het gaat erom goed aan het vertrek te komen.'

Schieten kan hij geen handboogsporter leren, maar alle andere facetten van de voorbereiding tot de topprestatie neemt Peter Nieuwenhuis zonder mankeren voor zijn rekening. 'Mijn werk bij de handboogschutters is vergelijkbaar met dat van een ploegleider in het wielrennen. Je bent de chef van een omvangrijk begeleidingsteam.'

Nieuwenhuis, geboren Amsterdammer, tegenwoordig woonachtig in Friesland, is sinds anderhalf jaar actief als bondscoach bij de NHB, de Nederlandse Handboog Bond. Hij werd gevraagd door Carry van Gool, de voormalige bondscoach.

'Ze zochten een coach uit een topsportcultuur die sterker was dan die van de NHB, voor wie planmatigheid een begrip is. Daarop werden wij het gemakkelijk eens. Ik was tot 1996 baancoach bij de KNWU, daarna vijf jaar algemeen directeur bij diezelfde wielrenunie. En in 2001 heb ik kort bij het NOC*NSF gewerkt, in de voor mij te dorre cultuur van het beleidsterrein.

'Ik vond het geen rare move. Ik wilde na het werk bij het NOC weer met mensen omgaan. Voor sommigen is het misschien een wonderbaarlijke stap, van de ene wereld met zijn hero naar de andere wereld met veel minder aandacht. Maar handboog is wsport. Dat stoort me wel. Ik ben niet in een of ander volksvermaak beland. Mijn jongens doen op een heel volwassen manier aan topsport.'

De overeenkomsten tussen de handboog en de fiets zijn volgens Nieuwenhuis groter dan op het eerste oog lijkt. 'Als je een achtervolgingsploeg coacht, sta je na de voorbereiding van zo'n exact onderdeel langs de lijn en is het uit jouw handen. Zo is het met de handboogsport ook. Als ze schieten, dan ben je ze kwijt.

'Het directe handelen van de coach is minder indringend. Het gaat er vooral om dat jouw sporters goed aan het vertrek komen, om nog maar eens een wielerterm te gebruiken. Je moet een programma schrijven, waardoor alles op het goede moment samenvalt.

'Ik werk als bondscoach met een flink begeleidingsteam. Rico Schuijers, de sportpsycholoog, doet de mentale voorbereiding, Fred van Zutphen is de man van de materiaalaanpak. Dat is tegenwoordig ook een hele slag tussen fabrieken. Jos Geijsel, de inspanningsfysioloog, doet de conditietraining.

'Ik heb de conerende rol. Ik vergelijk me graag met de ploegleider uit het wielrennen. Ik bemoei me met periodisering. Handboogschutters moeten het beste laten zien op twee piekmomenten: dat was de EK in Brussel en dat zal straks, in de eerste week van de Olympische Spelen, nog een keer moeten gebeuren.

'Maar de zaak half aanpakken kan in deze sport niet. Als je een wedstrijd op 95 procent schiet, dan lig je er al uit. Handboogschieten kent krappe marges.'

In de voorbereiding van zijn recurve-team, bestaande uit Wietse van Alten, Pieter Custers en Ron van der Hoff, hanteert Nieuwenhuis nog regelmatig de kennis uit zijn oude sport, het wielrennen. 'Voorheen deden we de conditionele voorbereiding door te lopen, maar ik vond dat te belastend.

'We hebben gekozen voor wielrennen. Mijn jongens fietsen drie keer per week anderhalf wee uur om hun duurvermogen op te voeren en hun bovenbenen sterker te maken. Handboogschieten is een statische houding, waarbij de benen overstrekt worden. De kniekrijgen op hun sodemieter. Er zijn veel schutters met knieklachten.

'Daarom hebben we voor die wielertraining gekozen, naast de schietoefeningen en de pure krachtsessie, in een fitnesscentrum. We hebben nu een weekje vrij, maar in het Pinksterweekeinde wagen we ons weer op de fiets. Dan rijden we de Elfstedentocht, puur in voorbereiding op de Spelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden