'Als ze mij zouden verdenken, zat ik hier niet'

Getuige Angelo D. kan de verdachten niet zien. De verdachten zien hem wel op een tv-scherm. Over de kluisverhoren nog geen woord....

Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg

Beneden in de rechtszaal zitten leden van de Nomads, onder wie de verdachten over wie de 46-jarige Antilliaan belastendende verklaringen heeft afgelegd. Pé S., 42 jaar, witte sportsokken in badslippers en zichtbare tatoeages op handen, nek en kaalgeschoren hoofd, trakteert zijn broeders herhaaldelijk op een knipoog. Zijn broer Jack S. (43), trainingsbroek, smalle bakkebaarden en kleine krulletjes, kijkt vooral ernstig. De lijzige Marco H. (38), met bril en een lange paardestaart, zit gedurende het verhoor rechtop.

Angelo D. kan hen niet zien, de Nomadsleden hem wel. Niet rechtstreeks, maar via televisieschermen. De rechtbank heeft geen enkel veiligheidsrisico genomen en verplaatste het proces van de extra-beveiligde bunker in Osdorp naar een geheime locatie. Die lekte dinsdagochtend vroeg - toen de advocaten, verdachten en familieleden van de slachtoffers nog in busjes onderweg waren - al uit. Bij de extra-beveiligde rechtbank in Rotterdam wachtten meerdere cameralieden.

Sinds Angelo D. in maart vorig jaar werd opgepakt - hij wordt vervolgd wegens de invoer van 293 kilo cocaïne - heeft hij geprobeerd een deal te sluiten met justitie. Tegen de politie verklaarde hij dat Marco H. hem duidelijk heeft gemaakt dat er sprake was broedermoord. Dinsdag herhaalt hij dit voor het eerst hardop. Helder en zelfverzekerd.

Volgens Angelo D. heeft Marco H. gezegd: 'Wij hebben de poep van de stoep geveegd, want wij tolereren geen ripdeals'. Daarna had Marco H. volgens Angelo D. naar zichzelf en naar Jack S. gewezen. Een ripdeal van 293 kilo cocaïne zou hiervan de achtergrond zijn. D. ontkent dat hij betrokken was bij de diefstal, maar Pé S. kwam hem hierover wel ondervragen op Curaçao.

Kort gezegd deden de drie slachtoffers met Colombianen uit Cartegena zaken en Marco H. en Jack S. met die uit Cali. En het Cali-kartel houdt er niet van dat de Angels ook zakendoen met het Cartegena-kartel, aldus D. Wanneer de 'Cartegenalijn van 293 kilo' zou worden opgeruimd, zou hijzelf ook aan de beurt kunnen zijn, vreesde hij.

Angelo D. regelde daarop zijn eigen arrestatie. 'Ik was zat van alle geouwehoer hier. Ik was er klaar mee. Ik wilde niks met ripdeals te maken hebben', zegt hij.

D. wilde echter wel 'zekerheid voor zijn familie' hebben (D. heeft een ex-vrouw en drie zonen in Sittard wonen). 'Als ze mij niet kunnen pakken, pakken ze mijn familie.'

Advocaat Meijering gelooft niet veel van Angelo D zegt. De raadsman van verdachte Harrie R. presenteert een andere theorie. Volgens hem heeft D. zelf de partij cocaïne geript, de opbrengst heeft hij veilig opgeborgen en daarna, toen de Colombianen kwaad op hem werden, is hij naar justitie gestapt. Op die manier zou hij én zijn geld houden én uit de wind van de Colombianen blijven.

Angelo D. laat zich niet snel van zijn stuk brengen: 'De Colombianen weten waar ik woon. Ze zijn bij mij thuis geweest en bij mijn ouders geweest. Als zij dachten dat ik er bij betrokken was geweest, zat ik hier niet meer.'

Ook officier van justitie Teeven en advocaat Meijering proberen elkaar de loef af te steken. De officier interrumpeert het kruisverhoor van de advocaat als die doorvraagt over de deal. 'Het lijkt of hij de getuige wil irriteren.'

Meijering: 'Hij zit er een stuk relaxter bij dan u.'

Teeven wil niet zeggen waarom het zolang heeft geduurd voordat er een deal tot stand kwam. Volgens de tijdelijke regeling voor deals met criminelen kan een officier van justitie een getuige alleen toezeggen dat hij maximaal eenderde minder celstraf zal eisen.

Angelo D. zegt zelf dat hij niet weet waarom het zo lang heeft geduurd. Sinds 14 januari zit hij in een getuigenbeschermingsprogramma. Een pretje vindt hij het niet. 'Geen bezoek, geen telefoon.'

Omdat de zogeheten kluisverklaringen nog niet beschikbaar zijn, moet D. volgende week nog een keer worden verhoord. Opnieuw op een nog nader te bepalen geheime locatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden