Als ze met zuur gaan gooien

'Zuur kan snel de ogen vernietigen, zodat het slachtoffer blind wordt. Huid en beenderen van schedel, voorhoofd, wangen en kin kunnen oplossen. Als het zuur over de nek, borst, armen of benen druipt, kan het elk stukje huid verbranden. Het grootste, acute gevaar voor slachtoffers is het falen van de ademhaling door het inademen van zuurdampen. Als de brandwonden genezen, vormen ze dikke littekens die de huid strak trekken en misvormingen kunnen veroorzaken. De oogleden kunnen bijvoorbeeld niet meer sluiten, de mond kan niet langer meer open en de kin groeit vast aan de borst. De neus kan smelten, de oren verschrompelen.'

Dit wat betreft de lichamelijke gevolgen van zuuraanvallen. Ingrijpend zijn ook de psychologische trauma's (depressie, angsten, slapeloosheid) en de maatschappelijke gevolgen. Slachtoffers vereenzamen doordat ze worden aangestaard en uitgelachen of daar bang voor zijn. De kansen op het vinden van werk of een levenspartner zijn gedaald.

Zuuraanvallen komen overal ter wereld voor, maar nergens zo veelvuldig als in Zuid-Azië. Bangladesh voert nog altijd de lijst aan, hoewel de praktijk daar afneemt. In buurland India wordt het juist erger. In 2014 werden 349 gevallen gemeld bij de politie; waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal aanzienlijk hoger.

In andere delen van de wereld (zoals in Groot-Brittannië, waar afgelopen weken een aantal zuuraanvallen plaatsvonden) zijn mannen vaker slachtoffer dan vrouwen, maar in Zuid-Azië is dat juist andersom. Dat heeft alles te maken met de lage maatschappelijke status van vrouwen in het subcontinent.

Vrouwen krijgen zuur in het gezicht geworpen omdat ze een huwelijksaanzoek of seksuele avances afwijzen. Ook echtelijke ruzies, onenigheid over de bruidsschat of geschillen tussen families over land kunnen de aanleiding zijn.

Een grote rol in de strijd tegen zuuraanvallen in India speelde Laxmi Agarwal. In 2005, ze was toen 15 jaar, kreeg ze zuur in het gezicht gegooid door een 32-jarige man die door haar was afgewezen. Ze begon een campagne voor een wet tegen zuuraanvallen en het moeilijker maken van de verkoop van zuur. Het Hooggerechtshof willigde beide verzoeken in. Agarwal kreeg een prijs uit handen van Michelle Obama en presenteert tegenwoordig een wekelijks programma op de Indiase tv-zender New Express.

Monira BegumKen Hermann
Ayesha AkterKen Hermann
Asma AktarKen Hermann
Umma Aysha Siddike NilaKen Hermann
Selina KhatunKen Hermann
Peyara BegumKen Hermann
Monirujjaman MasudKen Hermann
Hasen AliKen Hermann
Abdul KaderKen Hermann
Shamsun NaharKen Hermann
ShamolKen Hermann
Shamim SheikhKen Hermann
Runa LailaKen Hermann
Popy Rani DasKen Hermann
Monjurul Alam MojnuKen Hermann
Mokammala RitaKen Hermann
Anita BalaKen Hermann
Jahanara Akhtar ParulKen Hermann

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden